Підсумки зустрічі Зеленського з Байденом і спікером Джонсоном: є хороша і погана новина для України

Підсумки зустрічі Зеленського з Байденом і спікером Джонсоном: є погана новина для України

Президент Володимир Зеленський у Вашингтоні зустрівся з президентом США Джо Байденом і спікером Палати представників Майком Джонсоном 13 грудня, у той час, коли в Україні вже була ніч.

Зеленський, реагуючи на обстріл Києва балістичними ракетами, написав, що він з Байденом домовилися працювати над збільшенням кількості систем ППО в Україні.

"Кожна додаткова система ППО важлива. Кожна партія ракет для систем ППО важлива. Це важливо для людей, важливо для міст і важливо для України. Бо це рятує життя! А росія вкотре підтвердила своє звання ганебної країни, що випускає ракети вночі, бʼючи по житлових кварталах, дитячих садочках та енергетичних обʼєктах узимку. Відповідь на все це буде. Обовʼязково", - написав Зеленський.

The Guardian пише, що Джонсон після зустрічі із Зеленським підтвердив свою жорстку позицію щодо прикордонних питань, які гальмують угоду про допомогу США Україні.

"Кордон — це абсолютна катастрофа", — сказав він і дав зрозуміти, що це питання буде пріоритетом для республіканців у Палаті представників. "Це умови американського народу, — додав він, — ми рішучі щодо цього".

"Це погана новина для Володимира Зеленського, який щойно зустрічався зі спікером США і сподівався побачити пом’якшення своєї позиції", - зазначає видання.

Джонсон сказав, що повторив Зеленському, що американський народ підтримує його проти володимира путіна, але його не переконали запевнення Білого дому, що Україна може перемогти. Він повторив, що його питання стосується Білого дому та Сенату, а не України.

Сенатор-республіканець Ерік Шмітт заявив, що під час зустрічі із Зеленським йому не сказали "нічого нового" і що "питання були дуже сценарними". "Ми чули все це раніше", — додав він.

Водночас Чак Шумер, лідер більшості в Сенаті, сказав, що Зеленський раніше сказав сенаторам, що "якщо він отримає допомогу, він зможе виграти цю війну".

Нагадаємо, у жовтні Байден запропонував витратити майже 106 мільярдів доларів на надзвичайні витрати, включаючи близько 61 мільярда доларів на річну допомогу Україні — і 13,6 мільярдів доларів на забезпечення безпеки кордону.

Пакет знаходиться у підвішеному стані в Конгресі, Сенат - одна з його палат, заблокував розгляд питання минулого тижня. Основною причиною, як і очікувалося, стали розбіжності з демократами щодо необхідності зміцнення кордону з Мексикою та посилення імміграційної політики. Республіканці наполягають на тому, що будь-яка допомога Україні має бути пов'язана з масштабними реформами у сфері імміграції та перегляду політики надання притулку в США.

Директор з бюджету Байдена Шаланда Янг заявила 4 грудня, що у США закінчуються ресурси для допомоги Україні до кінця календарного року.

Байден заявив, що готовий піти на "значні компроміси щодо кордону", звинувативши республіканців у тому, що вони тримають фінансування України в заручниках і ставлять під загрозу національну безпеку США.