Президент Чехії прогнозує у 2024 році "ненайкращий прогрес" на війні в Україні

Президент Чехії прогнозує у 2024 році "ненайкращий прогрес" на війні в Україні

Міжнародному співтовариству у 2024 році доведеться мати справу з новою ситуацією у зв'язку зі сподіваннями росії домовитися з США у разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю для Seznam Správy.

Він зазначив, що розвиток конфлікту в Україні вказує на те, що наступного року може бути такий прогрес "не зовсім у найкращому сенсі цього слова, як ми собі уявляємо". 

"Президент Путін наполягає на своєму баченні світу, що сильні, і, звичайно, росія серед них, а інші пристосовуються, що має бути для нас попередженням. Принаймні з боку володимира путіна є очікування, що в разі успіху Дональда Трампа він зможе домовитися з ним незалежно від того, що про це думає Україна чи решта Європи, і що можна буде досягти якогось компромісу. Це теоретично повернуло б росії статус ключового гравця, і іншим доведеться якось з цим миритися", – сказав Павел.

"Це, звичайно, ситуація, яка для нас, звичайно, невигідна, і ми побачимо, наскільки такий сценарій, на який сподівається володимир путін, здійсниться", - додав він.

Нагадаємо, кандидат у президенти США республіканець Дональд Трамп заявив, що "ще до інавгурації врегулює війну між росією та Україною". Врегулювання війни між Україною і рф" включає, за його словами, припинення "нескінченного потоку американських скарбів в Україну" та звернення до європейських союзників з проханням відшкодувати США витрати на відновлення запасів.

Президент Володимир Зеленський закликав Трампа публічно поділитися своїми мирними планами, якщо у нього є спосіб покласти край війні між Україною та росією.

Також Зеленський запрошував Трампа відвідати Україну, але той відмовився, заявивши, що "зараз, коли президентом є Байден, це буде недоречно".

У вересні в ефірі NBC "Meet the Press" Трампа запитали про те, чи дозволить завершення війни путіну зберегти українську землю, яку він захопив, Трамп сказав: "Ні, ні. Я б уклав справедливу угоду для всіх. Ні, я б зробив це справедливо".