На українську економіку чекає важкий 2024 рік, Україна без допомоги витримає кілька місяців, — Reuters

На українську економіку чекає важкий 2024 рік, Україна без допомоги витримає кілька місяців, — Reuters

Економіка України може витримати наступні кілька місяців, поки не надійде іноземна допомога, але 2024 рік, безперечно, буде складнішим, ніж цей рік, і Києву доведеться більше покладатися на власні ресурси.

Про це йдеться у матеріалі Reuters.

Зазначається, що Україна сподівається покрити бюджетний дефіцит наступного року в $43 млрд переважно коштом іноземної фінансової допомоги, включаючи 18,5 млрд євро від Європейського Союзу та понад $8 млрд із пакету США, який також містить життєво важливу військову допомогу.

"Обидва пакети поки що заблоковані республіканцями в Конгресі США та Угорщиною в Європейському Союзі, але врешті-решт вони повинні бути прийняті, хоча питання про фінансову допомогу США залишається під знаком питання", - пише видання з посиланням на економістів та іноземних дипломатів.

Після вторгнення росії в лютому 2022 року уряд України спрямував усі свої доходи на оборону та армію, а витрати на все, від пенсій до соціальних виплат, покривалися десятками мільярдів доларів іноземної допомоги.

У 2024 році Києву може не вистачити кількох мільярдів доларів, але дефіцит у $10 млрд створить проблеми для макроекономічної стабільності та програми Міжнародного валютного фонду, заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Економічні ризики на 2024 рік

МВФ, який схвалив новий транш у розмірі 900 мільйонів доларів цього місяця, вимагає твердих гарантій фінансування на наступні 12 місяців, тому значне скорочення зовнішнього фінансування може поставити під сумнів цю програму.

"Уряд має запас ліквідності на січень і лютий" – сказав старший економіст аналітичного Центру економічної стратегії в Києві Юрій Гайдай.

"Заповнення зяючої діри в бюджеті може змусити Україну підвищити податки, що буде контрпродуктивно для економіки, або навіть надрукувати гроші для бюджету, що також буде пов’язане з ризиками", - вважає Білан.

Голова Центробанку Андрій Пишний дав зрозуміти, що друкування грошей було б крайнім заходом, до якого цього року вдаватися не планують.

Україна також має знайти спосіб реструктуризувати близько $20 млрд міжнародного боргу наступного року після того, як у серпні 2022 року власники суверенних облігацій погодилися на дворічне заморожування виплат.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що уряд сподівається повністю забезпечити зовнішнє фінансування у 2024 році, але додав, що якщо війна триватиме довше, то "сценарій включатиме необхідність адаптації до нових умов".

Яким буде ВВП України у 2024 році

Київський інвестиційний дім ICU прогнозує сповільнення зростання до 5,0% у 2024 році після росту у 5,8% цього року, а інфляція, як очікується, прискориться наступного року. Dragon Capital очікує, що ВВП становитиме 4% у 2024 році після 5,2% цього року.

Крім того, напевно, Київ залишатиметься залежним від іноземного фінансування, попри побоювання, що фінансова підтримка Заходу може зменшитися, вважають економісти.

"Ми бачимо, що дефіцит (без зовнішньої допомоги та позик) перевищуватиме 10% ВВП принаймні до 2027 року та опуститься нижче 5% лише після 2030 року", ICU йдеться в дослідницькій записці.

Дефіцит торговельного балансу України зріс до 22,3 мільярда доларів США за перші 10 місяців 2023 року, що є рекордним показником, який показує, як стрімко зростав імпорт, а експорт залишався слабким.

Цього місяця Марченко закликав громадськість скоротити споживання імпортних товарів у коментарях українського видання LB.UA. За його словами, переведення економіки на воєнний стан означає не лише розвиток військової промисловості, а й розуміння громадськістю ситуації.

"Цю реальність потрібно буде виправити, якщо ми хочемо перейти на військову основу. Це обмеження на суспільне споживання. Якщо ми не зробимо висновків, економіка зробить їх сама - як правило, досить швидко і болісно", - підкреслив Марченко.

Читайте також: Президент Чехії прогнозує у 2024 році "ненайкращий прогрес" на війні в Україні