Данілов про мобілізацію ще 500 тисяч у ЗСУ: "Це має бути розтягнуто щонайменше на рік"

Данілов про мобілізацію ще 500 тисяч у ЗСУ: "Йдеться не про ситуацію сьогодні на сьогодні"

Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що Генштаб ЗСУ пропонує мобілізувати на війну з росією ще 450-500 тисяч українців.

Про це він сказав під час телемарафону.

Данілов зазначив, що питання мобілізації підіймалося на чотирьох засіданнях Ставки Верховного Головнокомандувача.

"Цифри, які називаються, вони дійсно потрібні, на задум наших військових для нашої безпеки. Але йдеться не про ситуацію сьогодні на сьогодні, а про те, що за певний період часу, ймовірно, можемо очікувати, що нам потрібно буде залучати певну кількість громадян для захисту нашої країни", - сказав він.

Щодо розрахунків про те, що на 500 тис. мобілізованих необхідно 500 млрд грн, тобто 1 млн на людину, Данілов сказав, що у цю суму входить зарплата у більше, ніж 100 тис. грн, яку отримують бійці на передньому краю фронту.

"Ця цифра не одноразовий призив за день чи за місяць, мова іде про те, що це має бути розтягнуто щонайменше на рік. У перший місяць вторгнення величезна кількість громадян зверталися у ТЦК, брали у руки зброю. На сьогодні це заспокоєння, яке відбулося у певний проміжок асу, коли деякі вважають, що війна це справа тільки військових, а решта країни має жити своїм життям, ходити по казино і нічним клубам, це треба закінчувати", - наголосив Данілов.

Нагадаємо, про те, що Генштаб пропонує мобілізувати у ЗСУ ще до 500 тис. українців повідомляв на пресконференції президент Володимир Зеленський.

Він зазначив, що така мобілізація коштуватиме Україні додаткових 500 млрд грн і наразі незрозуміло, де взяти ці кошти. Зеленський також підкреслив, що для утримання одного військового потрібно мати шість платників податків, адже зарплати ЗСУ платять з українського бюджету.

"Один воїн – це шість людей в цивільному житті, які сплачують податки. І тому візьміть 500 тис. людей, помножте на 6 і зрозумієте, як уряду, мені, всім нам знайти плюс 3 мільйони платників податків з січня", - зазначив Зеленський.

Читайте також: Міноборони у 2024 році хоче мобілізувати в ЗСУ українців, які живуть за кордоном