Японія, Нідерланди і Німеччина виділили фінансову допомогу Україні: на що підуть мільйони

Японія, Нідерланди і Німеччина виділили фінансову допомогу Україні: на що підуть мільйони

Японія перерахувала держбюджету України $952,4 млн, Німеччина виділила 88,5 мільйонів євро для Фонду енергетичної підтримки України, а Нідерланди спрямують 102 млн євро на перші 4 місяці 2024 року, щоб допомогти Україні пережити зиму та підготуватися до весни.

Про це повідомляє уряд ФРН, міністерство фінансів України і уряд Нідерландів.

Допомога від Німеччини

"Федеральний уряд надає Європейському енергетичному співтовариству ще 88,5 мільйонів євро. Федеральне міністерство економіки та захисту клімату виділяє 54,3 мільйона євро через KfW, а Федеральне міністерство закордонних справ – 34,2 мільйона євро. Це пов'язано з тим, що під час другої зими агресії на Україну російська авіація продовжує завдавати ударів по українській енергетичній інфраструктурі", — йдеться у повідомленні уряду ФРН. 

Зазначається, що Україна використовує Фонд енергетичної підтримки, серед іншого, для фінансування джерел енергії, запасних частин та обладнання, такого як трансформатори та генератори, які допомагають підтримувати енергопостачання України.

"Українські енергетики можуть використати його для ремонту зруйнованих підстанцій та електростанцій, щоб продовжувати забезпечувати населення електроенергією та теплом. Інша частина коштів буде використана для проектів переходу на зелену енергетику, таких як фотоелектричні системи на громадських будівлях та зеленої реконструкції України", - уточнює уряд ФРН.

Допомога від Японії

До Державного бюджету України надійшло близько 950 млн дол. США від Японії в рамках проектів Світового банку на відновлення та соціальний захист, повідомляє міністерство фінансів.

Фінансування складається з гранту Японії на суму 52,4 млн дол. США в рамках проекту "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE) та позики від Уряду Японії обсягом 900 млн дол США через проект "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності" (INSPIRE).

Кошти будуть спрямовані для відшкодування видатків держбюджету України на невідкладні та пріоритетні потреби, зокрема у сфері відновлення та соціальної допомоги.  

Допомога від Нідерландів

Нідерланди виділяють 102 мільйони євро на підтримку України в рамках першого пакету підтримки 2024 року. "Ця сума є частиною понад 2 мільярдів євро, які уряд зарезервував для підтримки України в наступному році", - повідомляє уряд Нідерландів.

Новий пакет підтримки спрямований на нагальні потреби:

  • 15 мільйонів євро на гуманітарну допомогу через Український гуманітарний фонд УКГВ ООН;
  • 15 мільйонів євро на розмінування сільськогосподарських земель і звільнених територій;
  • 62 мільйони євро на підтримку Уряду України в наданні базових послуг, відновленні критичної інфраструктури та забезпеченні реформ через Спеціальну програму відновлення України та Молдови (SPUR), яка є частиною Міжнародної асоціації розвитку (IDA) Світового банку;
  • 10 млн євро на фінансування поставок для української електромережі.

Нагадаємо, голосування з питання виділення Україні допомоги від США на суму у понад $60 млрд відбудеться після Нового року, так само і виділення Україні 50 млрд євро на чотири роки від ЄС розглянуть у січні 2024 року.