Віддалена робота під час війни: переваги та виклики для працівників та роботодавців

Війна внесла багато змін в організацію праці українських компаній. Через часті ракетні обстріли, атаки БПЛА, перебої зі світлом персонал переводять на дистанційний або змішаний формати зайнятості. Сьогодні багато організацій пропонують вакансії на відстані, наприклад, на Jooble є дистанційна робота логіст та варіанти для інших спеціальностей. У цій статті ми поговоримо про можливості віддаленої зайнятості, її переваги та недоліки для працівників та роботодавців.

Дистанційна робота в Україні: які фахівці мають попит на ринку праці?

Взимку 2023 року на українських сайтах з пошуку роботи розміщено близько 6 тисяч вакансій з віддаленим форматом зайнятості, з яких майже 20% підходять для кандидатів без досвіду. Здебільшого можливість працювати дистанційно пропонують сфери IT, реклами та маркетингу, продажів, освіти, дизайну та логістики. Розміри заробітних плат коливаються від 15000 до 60000 грн.

За аналітикою експертів компанії Jooble, найбільший попит мають такі спеціалісти:

  1. Менеджери з продажу.
  2. SMM-менеджери.
  3. Онлайн-консультанти.
  4. Менеджери по роботі з клієнтами.
  5. Вчителі англійської мови.
  6. Маркетологи.
  7. Дизайнери.
  8. Контент-менеджери.
  9. Рекрутери.
  10. Спеціалісти служби підтримки.

Українським фахівцям також пропонують ремоут- робота за кордоном. На порталі Jooble можна знайти вакансії оператор чату, менеджер соціальних мереж, контент-редактор, перекладач, копірайтер. Посади із заробітними платами 1000-3000 євро пропонуються у Польщі, Чехії, Словаччині, Німеччині.

Переваги дистанційної зайнятості: чому цей формат став новою тенденцією на ринку праці?

Попри важкість організації, віддалена робота дає низку переваг для компаній та працівників. Роботодавці мають змогу економити на оренді та обслуговуванні офісних приміщень, а також витратних матеріалах, обладнанні. Процес наймання персоналу також стає простішим, адже область пошуку не обмежується певними містами та регіону. Компанії можуть працевлаштовувати фахівців зі всього світу.

Спеціалісти все частіше замислюються над тим, щоб вибрати вакансію на ремоуті з наступних причин:

  • Кращий баланс роботи з особистим життям – робота з дому додає більше вільного часу, який раніше працівники витрачали на дорогу до офісу, довгі обідні перерви, бізнес-зустрічі в інших частинах міста, відрядження. Це дозволяє приділяти більше уваги здоров’ю, родині, хобі та інтересам.
  • Гнучкий графік – для роботодавців основними є результати та дотримання дедлайнів, а не чітких графіків. Спеціалісти можуть працювати рано вранці та пізно ввечері або навпаки вдень, головне – залишатися на зв’язку та вчасно виконувати завдання.
  • Вищий рівень продуктивності – опитування працівників демонструють, що в офісі їх часто відволікають від обов’язків сторонній шум та колеги. Вдома є змога облаштувати комфортне та тихе робоче місце, щоб повністю сфокусуватися на задачах.
  • Економія фінансів – дистанційна зайнятість позбавляє працівників витрат на громадський транспорт, паливо для автомобілів, паркінг, обіди у закладах харчування. 
  • Більше варіантів працевлаштування – фахівці, які бажають знайти роботу віддалено, можуть розширити свою область пошуку від усіх українських компаній до міжнародних організацій.

Більшість онлайн-професій сьогодні можна легко опанувати самостійно за допомогою YouTube, професійних спільнот та спеціалізованих курсів за 2-6 місяців. Популярними школами для digital-спеціалістів є SKVOT, Projector Institute, Laba, Суперлюди. Деякі платформи пропонують також безкоштовні курси для українців, наприклад, Кампстер, Coursera, EdX, EdEra, Дія.Освіта тощо.

Недоліки віддаленої роботи: з якими викликами зіштовхуються фахівці під час війни?

Формат дистанційної праці має ряд недоліків, які відображаються на особистому та професійному житті спеціалістів. Перші пов’язані з недостатньою соціалізацією та відчуттям ізольованості в людей, які мають потребу у міжособистісному спілкуванні. Другі – з обмеженням можливостей кар’єрного зростання. Складно знайти собі ментора, будувати професійні зв’язки та претендувати на підвищення, коли результати діяльності відображаються тільки у вигляді чисел та стислих звітностей.

Під час війни також з’явилися наступні виклики:

  • Робота під час повітряних тривог – більшість житлових будинків не мають бомбосховищ, які відповідатимуть санітарним та безпековим стандартам. Тому під час тривог працівники залишаються у квартирах, що є ризиком для їхнього життя.
  • Перебої зі зв’язком – через нещодавню ворожу кібератаку на мобільного оператора «Київстар» без зв’язку та інтернету залишилось понад 24 млн абонентів. Це на декілька днів зупинило робочі процеси в компаніях по всій Україні. 
  • Відключення світла – взимку 2023/24 року залишається загроза стабілізаційних відключень. Фахівцям на ремоуті для продовження роботи необхідно буде придбати зарядні пристрої, альтернативні джерела освітлення, що пов’язано з додатковими витратами.
  • Підвищений рівень стресу – за даними «Укрінформ» близько 88% опитаних українців знаходяться у стані високого стресу. Це негативним чином відображається на задоволеності життям та роботою, продуктивності, взаємодії з колективом та бажанні розвиватися в професії.

Насправді більшість негативних аспектів дистанційної роботи можна уникнути, якщо підготуватися належним чином. Наприклад, для забезпечення стабільного зв’язку придбати собі eSIM декількох операторів. На випадок відключень світла можна домовитися з друзями, з якими не збігаються графіки, про роботу з їхньої квартири та навпаки або придбати абонемент в коворкінг. Для більшої соціалізації та зниження рівня стресу – знайти нові хобі та захоплення.