Путін тихо сигналізує, що готовий до припинення вогню в Україні, – NYT

Путін тихо сигналізує, що готовий до припинення вогню в Україні, – NYT

Російський президент володимир путін заявив своїм генералам, що військові цілі рф в Україні не змінилися. Але в кулуарній дипломатії він сигналізує про готовність укласти мирну угоду.

Про це повідомляє New York Times (NYT).

“Двоє колишніх високопоставлених російських чиновників, близьких до Кремля, і США, і міжнародні чиновники, які отримали повідомлення від представників пана путіна, кажуть, що путін сигналізував через посередників принаймні з вересня, що він відкритий для припинення вогню, яке призведе до заморожування бойових дій уздовж поточної лінії, що далеко не відповідає його амбіціям домінувати в Україні”, – йдеться у повідомленні.

Також, за словами американських чиновників, президент рф надіслав щупи для угоди про припинення вогню роком раніше, восени 2022 року.

“Цей тихий виступ, про який раніше не повідомлялося, стався після того, як Україна розбила російську армію на північному сході країни. Пан путін зазначив, що він задоволений захопленою росією територією і готовий до перемир'я, сказали вони”, – зазначили у NYT.

Журналісти також повідомляють, що десятки інтерв’ю з росіянами, які давно знають путіна, і з міжнародними офіційними особами, які добре розуміються на внутрішній роботі кремля, показують, що він маневрує, щоб зменшити ризики та зберегти свої можливості відкритими у війні, яка триває довше, ніж він очікував.

NYT підкреслює: немає жодних доказів того, що лідери України, які пообіцяли повернути всю свою територію, приймуть таку угоду. Деякі американські офіційні особи кажуть, що це може бути знайома спроба кремля ввести в оману і не відображає справжнього бажання путіна піти на компроміс. Колишні російські чиновники додають, що він цілком може змінити свою думку, якщо російські війська наберуть обертів.

«Він справді готовий зупинитися на нинішніх позиціях», — сказав The New York Times один із колишніх високопоставлених російських чиновників, передаючи повідомлення, яке, за його словами, тихо надсилає кремль. При цьому колишній чиновник додав: «Він не бажає відступати ні на метр».

путін, за словами нинішніх і колишніх посадовців, бачить сприятливий момент для угоди за збігом факторів: поле бою, яке, здається, застрягло в глухому куті, наслідки невтішного наступу України, її слабка підтримка на Заході, із жовтня відволікання війни в Газі.

Нагадаємо, раніше аналітики Американського інституту війни повідомляли, що невдача російських операцій в Україні щодо досягнення максималістських цілей президента росії володимира путіна досі не є постійною. Лише продовження підтримки Заходом України може гарантувати, що максималістські цілі путіна залишаться недосяжними.