“Всі повинні бути готові до деокупації”, – Лисогор про формування матеріального резерву

“Всі повинні бути готові до деокупації”, – Лисогор про формування матеріального резерву

Серед пріоритетів роботи Луганської обласної військової адміністрації – підготовка до деокупації та формування матеріального резерву. Наразі він вже становить 27,6 мільйона гривень.

Про це на пресконференції щодо підсумків роботи ЛОВА за 2023 рік розповів керівник відомства Артем Лисогор, передає кореспондент “Сєвєродонецьк онлайн”.

За його словами, також формується матеріальний резерв громад, який складає понад 232 мільйони гривень.

“Загалом було створено Луганський регіональний координаційний центр з відновлення, яким було розроблено й затверджено План першочергових дій по стабілізації ситуації. Ми цей план вже презентували, він постійно доопрацьовується. Щотижня засідає комісія, постійно з’являються нові ідеї та втілення, в тому числі й з міжнародними партнерами, і з нашими волонтерами, і державними та комерційними структурами, як-то банками, мобільними операторами чи інтернет-провайдерами”, – сказав Лисогор.

Він також зазначив, що регіональні й обласний резервні фонди збільшуватимуться.

“Немає на теперішній час повного розуміння наскільки пошкоджена наша інфраструктура, наскільки знищена. Але готуємося працювати з нуля. Бо, як ми бачимо, ворог, відходячи, нищить інфраструктуру”, – повідомив керівник ЛОВА.

Він розповів, що резерви продовжують накопичуватися – зараз вже є понад 270 найменувань у громадах (це генератори, будівельні матеріали, електро- та шансоінструменти, а також різне речове майно, яке дозволить вжити перших заходів).

Крім того, підкреслив очільник Луганщини, від міжнародних організацій постійно йде підтримка. Зокрема, від ПРООН отримали вантажно-пасажирські автомобілі для перевірки пошкодження інфраструктури. Від інших міжнародних організацій – важку техніку, в тому числі трактори та бульдозери.

Міста-партнери з Європи надали карети “швидкої” допомоги, надсилають гуманітарну допомогу, комп'ютерну техніку, меблі тощо.

На питання про те, що люди у соцмережах не завжди позитивно сприймають новини про закупівлі техніки у матрезерв та пропонують передати витрачені кошти на потреби ЗСУ, Лисогор навів цифри допомоги військовим.

“Те, що стосується підтримки Збройних сил, якщо рахувати бюджет Луганської області та відняти від нього 386 мільйонів, які ми максимально цього року допомагали, то це, 45,2 % від загальних надходжень”, – пояснив він.

Лисогор також вважає, що до деокупації готуватися необхідно: “якщо не готуватися до відновлення, то, наприклад, якщо завтра звільнили територію, то ніхто не дасть ані техніку, ані засоби для розгортання роботи. Це повинна мати кожна адміністрація. І всі повинні бути до цього готові, починаючи від комп’ютерної техніки, завершуючи генераторами й підсилювачами для мобільного та радіозв’язку, Старлінками, які необхідно розгорнути, щоб хоча б почати комунікацію з військовими, волонтерами, державними структурами”, – підсумував він.

Нагадаємо, у листопаді повідомлялося, що комунальні підприємства Сєвєродонецької громади продовжують формувати матеріально-технічний резерв спецтехніки у ході підготовки до деокупації. Тоді показали фото придбаної техніки.