Попри військову невдачу, Україна може виграти війну, ставши процвітаючою демократією, — The Economist

Попри військову невдачу, Україна може виграти війну, ставши процвітаючою демократією, — The Economist

Якби Україна зазнала поразки через відсутність рішучості Заходу, особливо в Америці, виклики Сполученим Штатам, у тому числі з боку Китаю, Ірану та Північної Кореї, стали б більш імовірними. Україна може перемогти, попри військову невдачу у 2023 році під час контрнаступу.

Про це у статті "Наскільки підтримка України є ключовою для безпеки Заходу"  пише The Economist.

Видання зазначає, що деякі політики на Заході "здається, вірять, що Україна може спокійно зійти з порядку денного. Інші вважають, що можуть отримати вигоду від перешкоджання наданню допомоги".

У статті зазначається, що є низка неправильних аргументів, якими оперують деякі політики: що невдалий контрнаступ 2023 року показує, Україна не може перемогти; що росія становить невелику загрозу для НАТО; і що Захід витрачає гроші в Україні, які слід витратити деінде, зокрема на захист від Китаю.

"Попри військову невдачу, Україна може виграти цю війну, ставши процвітаючою демократією, орієнтованою на Захід. Перемогти президента росії володимира путіна означає не стільки повернути територію, скільки показати Кремлю, що його вторгнення є марною вправою, яка позбавляє росію її молодих людей і її майбутнього. З грошима, зброєю та реальним прогресом щодо вступу України до ЄС це ще можливо", - наголошує The Economist.

Видання прогнозує, що у 2024 році осередком бойових дій України, ймовірно, стане Крим, тоді як лінії фронту на материку змістяться лише незначно.

"Цей півострів є життєво важливим шляхом постачання російських військ на півдні України; його анексія в 2014 році стала пропагандистським тріумфом путіна. Успішні українські атаки на Крим зашкодять можливостям росії та збентежать путіна. Прикладом може бути затоплення великого десантного корабля "Новочеркаськ", який стояв у Феодосії на південному узбережжі півострова, 26 грудня", - нагадує видання.

"Навпаки, якщо путін побачить, що Захід втратив віру в Україну, він не зупиниться. Йому потрібна війна як привід для його репресивного правління... росії не потрібно влаштовувати ще одне повне вторгнення, щоб зруйнувати НАТО. Провокація проти, скажімо, балтійської держави може звести нанівець обіцянку альянсу, що напад на одного члена є нападом на всіх", - наголошується у статті.

The Economist пише, що "якщо росія є загрозою, а Україна може перемогти, то допомога їй не є марною тратою грошей".

"Ті 61 мільярд доларів на допомогу Україні (частина яких, у всякому разі, буде витрачена в Америці та країнах НАТО) становлять лише 6,9% американського оборонного бюджету. Витрати ЄС на Україну складають мізерну частку ВВП його держав-членів", - зазначає видання.

Нагадаємо, у Держдепі 5 січня наголосили, що США підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно", але ця підтримка вже не буде на рівні 2022 і 2023 років. Мета США, каже держдеп, допомогти Україні "стати на ноги та побудувати власну промислову базу та власну військово-промислову базу, щоб вона могла як фінансувати, так і будувати та купувати боєприпаси самостійно".