Зеленський після вторгення рф жив у бункері і був схожий на "ходячий труп", — книга журналіста "Time"

На початку вторгнення рф в Україну Зеленський був схожий на "живий труп", - книга журналіста "Time"

Журналіст "Time" Саймон Шустер написав книгу про президента України Володимира Зеленського, уривки книги опублікував журнал "The Telegraph"

У статті "The Telegraph" йдеться про політичну кар'єру Зеленського і про його кар'єру у шоу-бізнесі, але основна частина присвячена перши дням і місяцям російського вторгнення в Україну у 2022 році.

"Своїми діями перед вторгненням Зеленський ніс принаймні частину провини за слабкий стан оборони нації. Він витратив тижні на применшення ризику повномасштабного вторгнення, і він відмовився від поради військових командувачів укріпити кордон", - зазначається в уривку з книги Шустера.

Також у ній йдеться про недостатню увагу Зеленського до слів директора ЦРУ Вільяма Бернса, який за кілька тижнів до вторгнення рф попереджав, що росіяни намагатимуться передусім взяти аеропорт у Гостомелі й висадитися там, а потім рушати на Київ.

"Тоді Зеленського не переконали. На його думку, російський план не передбачав достатньої кількості військ, щоб зайняти чотиримільйонне місто. Але ЦРУ виявилося правим. Близько 11 ранку (24 лютого 2022 року) прилетіли щонайменше 30 російських ударних вертольотів", - зазначається у книзі.

У ній зазначається, що на той період, коли армія рф наступала, найважчими для Зеленського були ночі.

"Його ліжко було ледь таке широке, що його можна було перевертати. Дзижчання з його телефону рідко припинялося. "У ті перші дні я будив усіх», — сказав він. "Я не мав права спати, поки не дізнався, куди припали удари". Тоді вже о 4.50 ранку Зеленський вимагатиме оновлення інформації", - цитує Шустер Зеленського.

Також у книзі йдеться про те, що Зеленський з командою перебував у бункері, де було набагато їжі: "Солодощі роздавали на зустрічах, а консерви з черствим хлібом були на загальній кухні. Один служитель сказав мені, що він цілими днями жив на шоколаді", - пише Шустер.

"Обличчя Зеленського пожовкло. Він скаржився на брак сонячного світла і свіжого повітря. Дехто з його співробітників занепокоївся. Його помічниця-юристка згадує, що Зеленський був схожий на ходячий труп. "Жива людина не може так виглядати", — сказала вона. Одного ранку президент пробурмотів доброго ранку. "Я навіть не могла відповісти. Я ніколи не бачила людину в такому стані", - йдеться у книзі.

Шустер пише, що зрештою життя в бункері стало "більш керованою рутиною", організували гаряче харчування персоналу, відварні хот-доги, картопляні галушки, гуляш.

"Зеленський і його команда зберігали запас алкоголю навіть після того, як уряд заборонив його продаж, і він іноді наливав вино помічникам, які приєднувалися до нього за трапезою. Були також гантелі та лава для жиму, якими Зеленський взяв звичку користуватися, часто вночі. Пізніше поставили стіл для пінг-понгу. Мало хто міг його перемогти. Час від часу він запрошував співробітників на перегляд фільму, часто новинок Голлівуду", - йдеться у книзі Шутера, який підкреслює, що відтоді Зеленський не міг більше дивитися радянські фільми.

У той час дружина Зеленського і двоє дітей переховувалися.

Нагадаємо, після візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона у вересні The Time простежив за ним та його командою до Києва, сподіваючись зрозуміти, як вони відреагують на отримані сигнали, особливо на наполегливі заклики до боротьби з корупцією в уряді та згасаючим ентузіазмом щодо війни. Журналіст Саймон Шустер написав статтю, спираючись на ці спостереження, у якій, з посиланням на анонімне джерело, назвав Зеленського злим.

Офіційний Київ та президент Володимир Зеленський заявили, що не вважають західних союзників "зрадниками", як про те було "суб'єктивно" написано у статті The Time.