Дезертирство, держзрада, колабораціонізм: ДБР викриває експравоохоронців з Луганщини

Дезертирство, держзрада, колабораціонізм: ДБР викриває експравоохоронців з Луганщини

Слідчі ДБР завершили спеціальне досудове розслідування щодо двох експравоохоронців з Луганщини, які після російського вторгнення добровільно пішли на співпрацю з окупантами, ще одній - заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Зокрема, слідчі завершили спеціальне досудове розслідування щодо колишнього правоохоронця, який втік зі служби та пішов працювати на загарбників у тимчасово окупованому Старобільському районі Луганської області.

Фігурант влаштувався до «народної міліції лнр». Чоловік поширює ідеї «руського міра» та створює ілюзію функціонування правоохоронного органу.

Його обвинувачують у дезертирстві та державній зраді (ч. 4 ст. 408, ч. 2 ст. 111 КК України).

Також досудове розслідування завершили щодо колишнього інспектора з особистої безпеки у Луганській області, який зрадив присягу та почав службу у «правоохоронних органах» рф.

  

Слідчі встановили, що чоловік перейшов на бік окупаційної влади орієнтовно у квітні 2022 року.

Саме в цей час він перестав виходити на зв’язок із колегами та керівництвом, а згодом його помітили в одному із пропагандистських сюжетів. Наразі він обіймає посаду у «новоайдарському районному відділенні міністерства внутрішніх справ лнр». До цього близько трьох років працював у правоохоронних органах України.

Після окупації експравоохоронець систематично агітував місцевих мешканців виступати на боці злочинної влади. Називав вторгнення рф в Україну «звільненням», а також виконував низку злочинних наказів “керівництва”. Наразі він продовжує працювати на агресора.

Чоловіка обвинувачують у переході на бік ворога у період збройного конфлікту, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Крім того, працівники ДБР заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі колишній інспекторці прикордонної служби, яка очолила «відділ освіти Марківської районної адміністрації лнр».

    

На початку повномасштабного вторгнення рф правоохоронниця перейшла на бік ворога, зрадивши присягу. Вона підтримуючи ідею «руського міра» погодилась на пропозицію представників незаконних збройних формувань працювати в окупаційній адміністрації Марківки. Згодом вона очолила місцевий «відділ освіти».

У захопленому приміщенні Марківської селищної ради жінка виконує адміністративно-розпорядчі функції за наказами окупаційної адміністрації. Вона організовує освітній процес для українських дітей на тимчасово окупованій території за російським законодавством.

Крім того, підозрювана дає інтерв’ю пропагандистським телеканалам, демонструючи прихильність до країни-агресора.

Її підозрюють у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Нагадаємо, до 13 років ув’язнення засудили експравоохоронця з Луганщини.