Створять механізми, щоб протидіяти легалізації колаборантів за кордоном

Створять механізми, щоб протидіяти легалізації колаборантів за кордоном

На спеціальній нараді обговорили механізми протидії легалізації колаборантів за кордоном.

Про це повідомляє Мінреінтеграції. 

Увагу зосередили на протидії легалізації за кордоном громадян України, які проживали на ТОТ і вчиняли злочини проти української державності.

З метою завчасного реагування на подібні спроби учасники наради домовилися посилити обмін інформацією між зацікавленими органами для скоординованої роботи в зазначеному напрямі.

Також було запропоновано створити робочу групу, яка працюватиме над удосконаленням законодавства в частині кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. Зокрема, над питанням чіткого розмежування кваліфікації дій, які можуть мати ознаки колабораційної діяльності або пособництва державі-агресору.

«Колаборанти шукають можливості виїхати за кордон та легалізуватися, використовуючи українські документи. Маємо всіляко цьому завадити. Тому закликаю присутніх представників силового блоку та державних установ налагодити чітку комунікацію між відповідальними відомствами для завчасного виявлення таких випадків і належного реагування», – зазначила Віцепремʼєр-міністр Ірина Верещук.

Нагадаємо, Міноборони у 2024 році хоче мобілізувати в ЗСУ українців, які живуть за кордоном.