Зеленський — Заходу: "Заклик " не ескалюйте" війну з рф призвів до загибелі багатьох воїнів"

Зеленський — Заходу: "Заклик " не ескалюйте" війну з рф призвів до загибелі багатьох воїнів"

Президент Володимир Зеленський, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, заявив, що заклик до України з боку Заходу "не ескалюйте" війну з рф, призвів до загибелі багатьох досвічених воїнів.

Зеленський у своїй промові нагадав, що ці заклики лунали і до повномасштабного вторгнення.

"До повномасштабного вторгнення ми постійно чули "не ескалюйте". Ми чули багато про деескалацію, про санкції. А нам казали, не загострюйте цей конфлікт. Після 24 лютого саме ця концепція шкодила нашій коаліції. Кожен заклик до деескалації для нас звучав як те, що ми маємо зазнати поразки. Що стосується зброї, то тут йшлося про те саме "не ескалювати війну". Але само тоді, коли ми чули ці заклики, росія продовжувала нас бомбардувати. Повна сила санкцій могла б змусити путіна піти на поступки, а через "не загострюйте ситуацію", це забрало в нас дуже багато часу. І через це ми втратили дуже багато наших досвічених військових", - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що коли в Україну прибула західна зброя, ескалації не відбулося.

"Російська ракета впала на територію НАТО. Відповіддю знову було: "Не загострюйте ситуацію". Але відплата зараз могла б багато чого навчити росію і додати Заходу необхідної впевненості, впевненості", - впевнений Зеленський.

Нагадаємо, Ізраїль у Давосі вперше взяв участь в обговоренні "Формули миру" президента України Володимира Зеленського.

Водночас Bloomberg зазначає, що у Давосі напередодні Міжнародного економічного форуму цей план обговорювали 83 країни. "Але росію не запросили і Китай не з’явився, тому всі знають, що це тупик", - наголошує видання.

У Кремлі заявили, що переговори в Давосі щодо мирних пропозицій України ні до чого не приведуть, оскільки росія не бере участі в обговореннях.