США наполягають на зміні стратегії боротьби з рф: Bloomberg про те, "наскільки сильно Захід зрадив Київ"

США наполягають на зміні стратегії боротьби з рф: Bloomberg про те, "наскільки сильно Захід зрадив Київ"

У Білому домі хочуть, щоб Україна змінила стратегію боротьби з російськими окупантами: від наступу до оборони.

Про це пише Bloomberg і зазначає, що про це під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі повідомить радник США з національної безпеки Джейк Салліван. Він передасть Зеленському послання від президента Джо Байдена. 

"Зеленський розуміє, чому це має сенс, хоча він не хоче це чути чи говорити про це публічно. Тож він повинен сказати Саллівану відповісти Байдену  і нагадати Конгресу США, що Україна може грати в належній обороні, лише якщо США та їхні союзники гарантують, що у неї є необхідні засоби", - зазначає видання.

Bloomberg пише, що "заради підтримання морального духу вдома Зеленський вважає, що йому потрібно продовжувати заперечувати, що війна зараз є у глухому куті, як нещодавно зізнався генерал (Залужний)".

"Тож сміливо проголошеною метою Зеленського залишається формула миру з 10 пунктів, яку він запропонував у 2022 році. Вона включає повний вихід росії, повернення всіх українських дітей, яких Москва викрала, трибунал для розгляду російських військових злочинів тощо. Цей план обговорювали 83 країни в Давосі напередодні форуму цього тижня. Але росію не запросили і Китай не з’явився, тому всі знають, що це тупик", - наголошує видання.

Bloomberg нагадує про реалії: "путін перетворив російське суспільство на військову економіку, витратить на свою армію 8% ВВП, що вперше після розпаду СРСР, а Україна має менше ресурсів", а допомога від США і ЄС загальмувалася.

"У цьому контексті Зеленський має рацію, відкидаючи неодноразові заклики Заходу до припинення вогню. росія використає паузу для переозброєння та поповнення запасів, щоб згодом відновити повномасштабну атаку на українське суспільство. Але Україна під час того самого перемир'я може не отримати більше грошей і зброї від Заходу. Тож припинення вогню зараз може бути рівносильним капітуляції пізніше", - наголошує видання.

"Шокуюче в цьому розумінні те, наскільки сильно Захід вже зрадив Київ. Звичайно, справа не в усьому Заході, а в його кишенях, які збентежені дезінформацією путіна або мають інші пріоритети. Республіканці в Палаті представників і Орбан в Європі в основному належать до останньої категорії. Їхній цинізм увійде в історію", - наголошується у статті.

Bloomberg  вважає, що "Зеленський повинен прошепотіти Саллівану те, що обидва вони вже знають".

"Звичайно, ми припинимо їздити на наших танках Western Abrams, Leopard і Challenger по добре викопаній багнюці та по траншеях, поки росіяни скидають на нас безпілотники згори. Ми припинимо це, бо це не має сенсу. Натомість ми спробуємо втримати те, що у нас ще є, навіть якщо наші співвітчизники в окупованій Україні будуть думати, що ми кидаємо їх на поталу їхнім російським панам. Ми зробимо це, тому що нам потрібно перетворити час на нашого союзника. Але ми можемо захистити наші лінії, лише якщо ви в США та Європі продовжите надсилати нам безпілотники, ракети та кулі, а також комплект для будівництва непроникних укріплень", - підсумовується у статті.

Нагадаємо, на першому місці у порядку денному Всесвітнього економічного форуму у Давосі будуть питання переговорів про припинення війн у Газі та Україні. Президент України Володимир Зеленський 15 січня прибув до Швейцарії з робочим візитом і також візьме участь у форумі.

У Кремлі заявили, що переговори в Давосі щодо мирних пропозицій України ні до чого не приведуть, оскільки росія не бере участі в обговореннях.

Довідка: Всесвітній економічний форум у Давосі (WEF) триватиме з 15 по 19 січня. Як повідомлялося у пресрелізі форуму, тема цьогорічної зустрічі держав - "Відновлення довіри", забезпечення важливого простору для того, "щоб зробити крок назад і зосередитися на фундаментальних принципах довіри, включаючи прозорість, послідовність і підзвітність".

У форумі візьмуть участь понад 100 представників урядів з усього світу, всіх основних міжнародних організацій, 1 000 компаній-партнерів Форуму, а також лідери громадянського суспільства, провідні експерти та ЗМІ.