У Міноборони сказали, коли українці зможуть скористатися е-кабінетом військовозобов'язаного

У Міноборони сказали, коли українці зможуть скористатися е-кабінетом військовозобов'язаного

Міноборони планує запустити роботу електронних кабінетів військовозобов'язаного у другому кварталі 2024 року, коли закон про цифровізацію ЗСУ набере чинності.

Про це під час телемарафону сказала заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку Катерина Черногоренко.

Вона зазначила, що такий термін запуску можна вважати мінімальним.

Черногоренко додала, що одними із важливих норм цього закону це реєстр військовозобов'язаних, резервістів і призовників "Оберіг", а саме синхронізація цього реєстру з іншими.

"Це дозволить наповнювати реєстр без зайвої бюрократії, довідок і ксерокопій. Не потрібно буде нести документи, ми отримуватимемо ці дані з інших реєстрів. Також запроваджуємо електронний кабінет військовозобов'язаного, він буде створений. Громадяни зможуть вносити зміни у свої персональні дані прямо в своєму електронному кабінеті з будь-якої точки", - сказала Черногоренко.

За її словами, оновлені дані будуть використовувати у своїй роботі ТЦК.

Також вона додала, що зараз невідомо, чи будуть з'являтися повістки у кабінеті військовозобов'язаного, це питання вирішуватиметься під час роботи над законом про мобілізацію.

Черногоренко повідомила, що верифікацію в реєстрі "Оберіг" вже провели, усунули дублі, неактуальну інформацію і зараз покращують роботу ТЦК, щоб не було додаткових відправлень повісток.

"Це має працювати як швейцарський годинник. Електронний кабінет військовозобов'язаного буде такою точкою контакту з ТЦК, коли не виходячи з дому можна буде надати всі дані без прибуття в ТЦК", - вважає вона.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10062 про електронні реєстри військового обліку та цифровізацію української армії.

Він передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку.

Крім того, законопроєкт запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документу (сертифікату). Буде створений портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі

У документі, який ще був без правок, йшлося, що Міністерство оборони матиме можливість посилити кіберзахист та матиме "право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО".