Естонія додатково виділятиме Україні по 14 млн євро на рік на розвиток

Естонія додатково виділятиме Україні по 14 млн євро на рік на розвиток

На додаток до 0,25% свого внутрішнього валового продукту, призначеного на надання військової допомоги Україні, Естонія щорічно виділятиме Києву 14 млн євро в рамках співпраці з метою розвитку.

Відповідні цифри зафіксовано у державній бюджетній стратегії, повідомляє ERR.

Віце-канцлер МЗС Естонії Марійн Ратник пояснила, що із цієї суми на відповідні цілі буде виділено 12,8 млн євро Естонському центру співпраці з метою розвитку (ESTDEV), один мільйон євро – на гуманітарну допомогу Україні та 200 тис. євро – на підтримку співпраці з Україною естонського бізнесу. В останньому випадку в основному йдеться про налагодження ділових контактів з українськими партнерами.

Зазначається, що ця допомога виділятиметься виходячи зі схваленої урядом на початку січня довгострокової стратегії Естонії у сфері співробітництва з метою розвитку, а також принципів та плану дій щодо відновлення України.

Ратник додала, що уряд також уточнив ті сфери, в яких кошти, що виділяються Естонією, можуть бути найбільш корисними: реформа системи освіти, розвиток системи охорони здоров'я, цифрові та кібернетичні рішення.

Крім того, додала вона, Україна потребує всілякої допомоги у сфері реального будівництва, яку Естонія готова надати.

Крім матеріальної допомоги, Естонія запропонує Україні підтримку у впровадженні нових та ефективніших систем та процесів. Як приклад Ратник навела дитячий садок у Житомирі, збудований з новими для України просторовими рішеннями, споруда якого супроводжувалася відповідним навчанням вихователів та педагогів.

Нагадаємо, влада Естонії має намір надавати військову підтримку Україні у розмірі 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років.

Крім того, Естонія написала військову стратегію на 2024-2026 роки для перемоги України та поразки росії. Естонське міністерство оборони впевнене, що перемога України і поразка росії у цій війні досяжна.