“Одним словом - “виснаженість”. Як відновлюються звільнені з полону бійці Луганського прикордонного загону (ВІДЕО)

“Одним словом - “виснаженість”. Як відновлюються звільнені з полону бійці Луганського прикордонного загону (ВІДЕО)

Окупанти знущалися з українських військових у полоні. Вони не отримували нормальної їжі та адекватного лікування, через що після звільнення мають низку хвороб.

Про це йдеться у репортажі 3 прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса щодо реабілітації звільнених з полону прикордонників.

Зараз п’ятеро військовослужбовців Луганського прикордонного загону, звільнених 3 січня, відновлюються в одному з військових госпіталів. Лікарі проводять їм численні операції, перев’язки та приводять їхній психологічний стан у норму.

“Я консультую відділення, куди надійшли військовослужбовці, звільнені з полону. Ми виявили три особи, у яких є така хвороба, як врослі нігті. Вона виникає внаслідок незручного взуття, відсутності адекватних гігієнічних процедур... Відсутність адекватного білкового харчування, відсутність адекватного харчування як такого. Велика кількість людей в одній камері, і як наслідок - туберкульоз”, - розповів лікар-хірург Віталій Гейнц.

Загальний стан хлопців він схарактеризував одним словом - “виснаженість”.

“Найкращий стан у хлопців, які пробули у полоні 2-3 місяці. Ті, які 2 роки, з останньої партії... Я спілкуюся з пацієнтом, який провів у тюрмі два роки. Який може бути стан за два роки, коли прогулянки були максимально годину за два тижні?”, - каже лікар.

Військовослужбовець Олександр Зарва зазначив, що полонених у російській тюрмі “били безбожно, знущалися, як могли”.

“Я ще не бачив такого звірства до людей”, - додав він.

“Медичну допомогу типу надавали. Повели в медпункт, помастили маззю. Привели назад, під камерою відгупали, знову затягнули в камеру - і все”, - розповів прикордонник про ставлення окупантів.

За словами Віталія Гейнца, військові проходять тотальний медичний огляд після повернення з полону та необхідний курс реабілітації.

“Але, на мій погляд, їм найбільше потрібне спілкування з родичами, нормальне загальне харчування та звичайний режим дня”, - пояснив він.

Нагадаємо, 3 січня 2024 року під час обміну полоненими в Україну повернулися викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля Костянтин Літвінов та п'ятеро військовослужбовців Луганського прикордонного загону.