У Польщі відзначають "вражаючі темпи зростання бізнесу", заснованого українцями

У Польщі відзначають "вражаючі темпи зростання бізнесу", заснованого українцями

У Польщі кількість фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих громадянами України у 2023 році, була у понад дві третини більшою, ніж роком раніше. Кожне десяте засноване підприємство було українським.

Про це пише газета Rzeczpospolita, посилаючись на дані з Центрального реєстру та інформації про економічну діяльність.

У статті зазначається, що дані проаналізовані за допомогою платформи Google Pinpoint, інструменту, який допомагає переглядати й аналізувати великі набори документів.

"Вони показують, що напад росії на Україну у 2022 році швидко вилився у збільшення кількості реєстрацій українських компаній у Польщі. І хоча саме по собі це явище не викликає подиву, темпи зростання бізнесу, заснованого у Польщі українцями, можуть бути вражаючими", - зазначає видання.

Згідно з проаналізованими даним, до початку повномасштабної війни в Україні, у січні та лютому 2022 року, українці реєстрували у Польщі трохи більше 200 ФОП на місяць.

"У березні 2022 року кількість компаній зросла майже до 600, але і в наступні місяці кількість реєстрацій продовжила рости. У квітні вона наблизилася до 1300, а в травні та червні – до 1700. У наступні місяці українці зареєстрували понад 2000 компаній, а початок 2023 року ще більше прискорив ці темпи. У березні, а потім у серпні, вересні та жовтні кількість нових компаній зросла на 2700-2800 на місяць", - зазначається у статті.

У результаті постійного зростання кількості реєстрацій у 2023 році в Польщі додалося 30 325 нових українських компаній. Це на понад 67% більше ніж роком раніше, коли кількість видів діяльності, зареєстрованих українцями, становила 18 139. ​​Загалом у 2022–2023 роках українці зареєстрували у Польщі 48 464 ФОП.

Нагадаємо, директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда підтвердила, що левова частка українців працюють, платять податки, поповнюють польський бюджет.

За прогнозами на 2023 рік – не менше 6 млрд злотих податків від працюючих українців піде до бюджету Польщі. Польща витратила близько $550 мільйонів на виплати українським сім’ям, які приїхали, тікаючи від війни.

"Але з іншого боку, враховуючи кількість працюючих українських громадян, економіка Польщі критично залежить від українців і отримує набагато більше, ніж витрачає” — заявила вона.

Читайте також: Українські біженці позитивно вплинули на економіку Естонії: податки перевищують соцвиплати