У Верховній Раді немає єдності і наближається велика криза, — Арахамія

У Верховній Раді немає єдності і наближається велика криза, — Арахамія

Нині єдності в українському парламенті немає, наближається велика криза, оскільки багато народних депутатів хочуть скласти мандати.

Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, повідомляє LB.ua.

За його словами, єдність була півтора роки тому, а нині ситуація в цьому плані ще гірше ніж до повномасштабної війни.

На його думку, країні загрожує парламентська криза через депутатів, які хочуть перестати працювати.

"З парламентом взагалі велика криза наближається, тому що в мене тільки у фракції 17 є заяв на складання мандату. Тобто у нас уже 401 людина в парламенті, ще одну ми точно відпустимо за медичними обставинами – буде 400 людей. 226 (мінімально необхідна кількість для ухвалення рішення – Ред.) з 400 дуже важко збирати, чесно кажучи. В інших фракціях і партіях я теж знаю, що є люди, які хочуть піти. Ми вирішили для себе, що не будемо давати голоси за складання мандатів, тільки якщо медично є дійсно ситуація, а так більше ніяких немає умов, за яким ми будемо голосувати за складання мандатів. Для того, щоб зберегти парламент легітимним", – пояснив Арахамія.  

Нагадаємо, з 8 грудня 2023 року у Верховній Раді працюватиме лише 401 народний депутат, парламент позбавив мандату ще трьох нардепів. Це найменша кількість народних депутатів за всю історію незалежної України.

Зазначимо, вибори у Верховну Раду мали б відбутися восени минулого року, але через воєнний стан в країні, вибори провести неможливо. Президентські вибори за графіком мають відбутися навесні 2024 року, але вочевидь їх також не буде.

Президент України Зеленський заявляв, що голосування на президентських і парламентських може відбуватися під час війни, але Україні потрібно змінити законодавство та залучити партнерів з ЄС і НАТО, які б допомогли з фінансуванням, спостерігачами і забезпеченням прозорості виборів, зокрема і на передовій.