Євросоюз готовий продовжити захист українських біженців до 2025 року

Євросоюз готовий продовжити захист українських біженців до 2025 року

У Євросоюзі за потреби готові продовжити тимчасовий захист українців після березня 2025 року.

Про це заявила державна секретарка з питань притулку і міграції Бельгії Ніколь де Мур, повідомляє "Радіо Свобода".

За її словами, "ЄС повинен розрахувати різні сценарії" до березня 2025 року. Тому захист для українців, на думку посадовиці, – "це одна з можливостей". У Брюсселі наголосили, що за потреби допомогу можуть продовжити.

Ніколь де Мур додала, що європейські міністри на неформальному засіданні Ради міністрів ЄС з юстиції та внутрішніх справ підтвердили солідарність та свої зобов’язання перед Україною. За її словами, вони погодилися, що "потрібно гармонізувати законодавство" в цій сфері, адже мати 27 різних правових підходів щодо українських біженців було б "контрпродуктивно".

Ніколь де Мур зазначила, що Єврокомісія та країни-члени блоку продовжать ці обговорення із залученням української влади, щоб ухвалити спільне рішення у недалекому майбутньому. Єврокомісія не представлятиме пропозицій, поки їх не погодять Україна та держави ЄС, запевнила де Мур.

Нагадаємо, видання Politico з посиланням на неназваних європейських дипломатів повідомило, що Україна веде переговори з ЄС щодо встановлення нових правил для того, щоб сприяти поверненню більшої кількості українських біженців у 2025 році.

Напередодні публікації цієї статті, радник голови ОП Сергій Лещенко в інтерв'ю швейцарському виданню Tages-Anzeiger заявив, що європейські країни мають зупинити допомогу українським біженцям, щоб вони повернулися додому.

"Я вважаю, що приймаючі країни повинні припинити підтримку біженців, щоб вони могли повернутися додому. У нас у Києві живе 3 мільйони людей, у тому числі сотні тисяч дітей. Аргумент про те, що це небезпечно, — нісенітниця. Поверненцям не довелося б воювати в окопах. Але вони можуть купувати українські продукти в супермаркеті в Україні і платити за оренду квартири в Києві, користуватися поліклініками та аптеками і платити податки, щоб ми могли фінансувати школи. Ваші гроші відсутні в економіці", - сказав Лещенко.