Зеленський хоче передбачити у законі, щоб працівники ТЦК не шукали чоловіків на вулиці

Зеленський хоче передбачити у законі, щоб працівники ТЦК не шукали чоловіків на вулиці

Президент Володимир Зеленський попросив депутатів у законопроєкті про мобілізацію виключити можливість для працівників ТЦК ходити вулицями і шукати військовозобов'язаних.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, повідомляє Офіс президента.

Зеленський повторив свою тезу про те, що мобілізація має бути справедливою і передбачати демобілізацію тих, хто вже понад 700 днів на фронті. А також погодився, що випадки, коли представники військоматів ходять вулицями і затримують чоловіків, справді є.

"Є випадки, коли представники військкоматів ходили вулицями і шукали хлопців, які не приходили до військкоматів… Чи це правильно? Абсолютно ні. Вони не повинні цього робити. Тому я попросив наших військових і депутатів, коли вони готуватимуть цей законопроєкт (про мобілізацію – ред.), щоб не було шансів ходити вулицями", – заявив Зеленський.

Нагадаємо, голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич заявляв, що випадки, коли представники ТЦК хапають людей на вулиці і застосовують силу, спровоковані прогалинами у чинних механізмах мобілізації.

За його словами, робота з удосконалення механізмів функціонування ТЦК та СП ще не завершена. Є низка пропозицій, одна з них – виведення ТЦК та СП зі складу Сухопутних військ і передачі до МО України.

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що дії працівників ТЦК, коли вони перевіряють і забирають документи або затримують громадян, є незаконними.