Місто у валізі — українців закликають поділитися врятованими сімейними архівами

Місто у валізі — українців закликають поділитися врятованими сімейними архівами

“Під час повномасштабного вторгнення росії багато міст і сіл зазнали великих руйнувань. Міста сходу та півдня стали особливими символами жорстокості війни, але також стійкості та опору. Міська забудова — матеріальна спадщина — була фактично стерта з лиця землі. Однак мешканці міст, які змогли врятуватися, далі є носіями живої пам'яті про них. Хтось встиг узяти із собою сімейний фотоальбом, хтось вивіз світлини на телефоні, а хтось відтворює фрагменти колишнього життя за своїми фото із соцмереж. Ці фотографії є вікном у минуле й зв’язком між людьми: членами сім'ї, міської громади. Часом вони є єдиною пам’яттю про людей, які стали жертвами війни. А іноді — можуть стати також основою для повоєнного містопланування та відбудови”. Так звучить ініціатива “Місто у валізі: врятовані (сімейні) архіви”, яка закликає українців зберегти пам’ять про свої рідні міста та селища, попри всі намагання росії стерти нашу історію. Як долучитися до проєкту, чому це надважливо зробити саме зараз “Сєвєродонецьк онлайн” розповіла активістка Катерина Філонова.

 - Місто у валізі — наразі для українців ці слова набули особливого змісту. Розкажіть, будь ласка, як виникла ідея цієї ініціативи?

Ідея, лежить на поверхні, адже Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Маріуполь тощо – міста, що зазнали найбільшої руйнації й ніколи не будуть такими, як колись. Тому дуже важливо зберігати пам’ять про них і збирати матеріали вже зараз. Тому люди, які давно працюють з візуальними носіями інформаціями та міськими дослідженнями, не могли оминути цю тему. З одного боку, це міський медіаархів, який збирає та досліджує колекції та матеріали, що часто залишаються поза увагою державних архівних колекцій. Тематично матеріали пов’язані з міською історією в різних її проявах і перспективах.

З іншого — Маріупольський краєзнавчий музей, який змушений організовувати свою роботу поза окупованою територією наново, працюючи з оцифрованими матеріалами та тим, що вдається збирати в умовах війни. Також до проєкту долучені постійні партнери Центру міської історії — університет Сент-Ендрюса та Національний університет "Острозька академія". Цей проєкт завдячує гранту Research England, що впроваджується Міжнародною організацією університетів Великої Британії. До речі, в Міському медіаархіві вже є кілька колекцій з Донбасу. Зокрема, тут і продовжують оцифровувати великий масив старих фотоплівок 1950-1990 років, які були передані місцевим музеям фотографами та пресслужбами вже неіснуючих підприємств та газет. Завдяки оцифруванню, більшість цих світлин світ побачив вперше й з ними можна ознайомитися на сайті – це тисячі матеріалів Миколи Білоконя з Покровська та Павла Кашкеля з Маріуполя.

- Чим важливий проєкт для України?

Основна задача цієї збірки — оцифрування та опис сімейних фотоархівів, які розповідають про міста та їхніх мешканців. Бо сімейні фото — це багатий матеріал для історичних та антропологічних досліджень, а часом можуть стати також основою для повоєнного містопланування та відбудови. Ми розуміємо, що сімейні фотоальбоми та відеокасети — це не ті речі, які люди беруть з собою в момент смертельної небезпеки. І саме через цю рідкість ці зображення можуть становити науковий інтерес, а для власників сімейних архівів — шанс безплатно оцифрувати матеріали й отримати консультації фахівців.

  

Усі зібрані та опрацьовані фотографії будуть архівовані та доступні на сайті Міського медіаархіву Центру міської історії із можливістю подальшого використання дослідниками, митцями та зацікавленими особами. Паперові фотографії та права на оцифровані зображення залишаються у власників. Міський медіаархів зберігає лише оцифровані зображення та надає користувачам ззовні доступ до повнорозмірних файлів лише за згодою власників. Також інтерес для нас становлять колекції підприємств і краєзнавців, якщо виникають проблеми з їхнім збереженням чи оцифруванням.

- Як можна долучитися до ініціативи?

  

Катерина Філонова

Якщо Ви бажаєте надати ваші фото для сканування та архівування, або просто поділитися ними — звертайтесь за телефоном:
+38 0953869645 або: family.archive@lvivcenter.org.ua
Більше дізнатися про проєкт можна за посиланням.
Про медіаархів.
Тут можна подивитися зібрані матеріали з Донецької області.
А це колекція, яку я зробила з домашніх фото, для розуміння, як такі колекції виглядатимуть:

“Сєвєродонецьк онлайн” закликає: приєднуйтесь до ініціативи, адже без минулого немає майбутнього!