ISW пояснив, як росія користується інформаційним хаосом з "відставкою" Залужного

ISW пояснив, як росія користується інформаційним хаосом з "відставкою" Залужного

Російські джерела користуються чутками про звільнення або відставку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для продовження низки інформаційних операцій про внутрішні українські справи, які вони ведуть протягом певного часу.

Про це йдеться у звіті Американського інституту війни ISW.

ISW пише, що наразі не може незалежно підтвердити чутки про звільнення чи відставку Залужного.

Але наводить слова "ветерана російської пропаганди та головної редакторки RT Маргарити Симоньян, яка підкреслила, що незалежно від того, правдиві повідомлення про усунення Залужного, чи ні, "хаос... корисний [росії]".

Нагадаємо, інформація про те, що президент Володимир Зеленський підписав указ про відставку Залужного з'явилася вчора, 29 січня, ввечері у низці ЗМІ, які посилалися на власні джерела. Також про відставку написали чинні і колишні народні депутати, такі як Олександр Гончаренко і Борислав Береза. Гончаренко заявив, що "Залужний оголосив про свою відставку, але указу ще немає". А Береза ​​заявив, що Офіс президента України "звільнив" Залужного.

Міністерство оборони України спростувало чутки про нібито відставку або звільнення Залужного, написавши на офіційних сторінках у соцмережі, "ні, це неправда".

Прессекретар Зеленського Олег Нікіфоров також повідомив, що президент Залужного не звільняв.

Сам Залужний традиційно нічого не коментував, на особистій сторінці у соцмережі він лише опублікував фото з начальником Генштабу ЗСУ Сергієм Шапталою без підпису.

Нагадаємо, це не перша інформація про ніби-то підготовку відставки Залужного. Попередні були і в 2022 і в 2023 році.

The Economist писав, що пише, що відносини між Зеленським і Залужним "називають жахливими". Вперше про розбіжності в думках стало відомо влітку минулого року. А відверте інтерв’ю The Economist із генералом, у якому він заявив, що війна в Україні зайшла в глухий кут, вивело цей конфлікт у відкриту площину.

Зеленський публічно дорікнув Залужному "за заголовки". В одному з пізніших інтерв’ю він попередив Залужного, щоб той тримався військових справ, а не "займався політикою".

Високопоставлене джерело The Economist в уряді припускає, що відкритий конфлікт у керівництві був передбачуваним результатом контрнаступальної операції, яка "застопорилася і не пішла за планом".