Подання громадянами податкових декларацій про майновий стан і доходи

Державна податкова інспекція у м.Сєвєродонецьку ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує про обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи, отримані в 2013 р., що передбачено для тих громадян, які отримували доходи не від податкових агентів, та доходи, з яких протягом року податок не утримувався.

Якщо громадяни у минулому році одержували доходи виключно від податкових агентів, то обов’язок щодо подання річної декларації відсутній.

Декларація подається до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси платника податку, тобто за місцем реєстрації (по паспорту), або місцем переважного проживання громадянина.Термін подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2013 рік громадянами, які зобов’язані надати декларацію, – не пізніше 30 квітня 2014 року.

Зокрема декларуванню підлягає дохід, отриманий платником податку як додаткове благо згідно з підпунктом 164.2.17 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України та включається до загального оподатковуваного доходу платника податку. Наприклад, таким доходом є суми боргу платника податку, анульованого (прощеного) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності (якщо кредитор повідомляє платника податку - боржника рекомендованим листом з повідомленням про вручення про анулювання боргу та включає суму анульованого боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було анульовано).

Фізичні особи зобов’язані самостійно до 1 серпня 2014 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.

Заступник начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку О.В. Ломонос