Стало відомо, коли ЄС розпочне виплату Україні макрофінансової допомоги з 50 млрд євро

Стало відомо, коли ЄС розпочне виплату Україні макрофінансової допомоги з 50 млрд євро

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, коли ЄС розпочне виплату Україні макрофінансової допомоги з чотирирічного пакету на 50 млрд євро.

Про це вона написала у соцмережі X.

"Політична угода щодо 50-мільярдного фонду для України є великим кроком вперед. Європа вірна своєму слову. Ми продовжуватимемо забезпечувати вкрай необхідне фінансування та передбачуваність для нашого відважного партнера та кандидата на членство. Ми плануємо почати виплати у березні", - написала фон дер Ляєн.

Нагадаємо, 1 лютого лідери Європейського Союзу досягли одностайної угоди про надання Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро на 2024-2028 роки. Вони переконали єдиного противника, прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, скасувати своє вето.

Європейським лідерам вдалося переконати Орбана завдяки трьом пропозиціям:

  • буде щорічна доповідь Європейської комісії про реалізацію пакета допомоги;
  • відбудуться дебати на рівні лідерів щодо імплементації пакета, і, якщо це буде потрібно, через два роки Європейська рада попросить Комісію запропонувати перегляд нового бюджету відповідно до останньої версії проекту висновків Європейської Ради;
  • крім того, лідери ЄС додали рядок із посиланням на попередні висновки від грудня 2020 року, щоб гарантувати, що те, як Європейська комісія оцінює верховенство права в Угорщині, здійснюється чесно та об’єктивно.