Луганський нейрохірург провів на Рівненщині унікальну операцію на головному мозку

Луганський нейрохірург провів на Рівненщині унікальну операцію на головному мозку

Уперше на Рівненщині фахівці обласної клінічної лікарні ім. Юрія Семенюка виконали операцію на головному мозку пацієнту, який перебував у свідомості. Оперував чоловіка нейрохірург з Луганщини Сергій Усатов.

Про це йдеться у повідомленні на сайті медзакладу.

Зазначається, що до лікарів звернувся 27-річний чоловік зі скаргами на малі епілептичні напади, оніміння правих кінцівок, напади головного болю та запаморочення. У нього виявили пухлину у головному мозку.

Після проведеного дообстеження лікарі прийняли рішення оперувати пацієнта методом awake анестезії.

«Тобто на етапах хірургічного втручання, котрі пов’язані з можливими больовими відчуттями, пацієнт комфортно «спить», а на момент безпосереднього видалення пухлини – його можна розбудити аби отримати від нього необхідній зворотний зв’язок», – пояснили у лікарні.

Видалення пухлини методом awake анестезії розпочали проводити в Україні з 2005 року, але він не є надто популярним, адже це надскладне оперативне втручання, яке потребує висококваліфікованих нейрохірургів.

«Ситуація не проста, пухлина з інфільтративним ростом, практично у центрі мозку, уражена гіпокампова звивина, яка і провокувала напади. Тож видалили пухлину та частину гіпокампової звивини. Тут знаходяться мовні, рухові центри, тому, аби їх не зачепити, потрібно орієнтуватися на стан хворого. Він відповідав на питання, на наше прохання рухав кінцівками», –  розповів нейрохірург Сергій Усатов, який оперував чоловіка.

Чверть століття Сергій Усатов був головним фахівцем з нейрохірургії на Луганщині. До 2014 року лікар працював у Луганську, потім продовжив роботу у Сєвєродонецьку. 15 березня 2022 року виїхав до Рівного. Історію лікаря розповідало «Суспільне».

Нагадаємо, лікарі з Луганщини отримали медичний «Оскар».