Трамп заявив, що погрожував союзникам "заохотити" проти них російську агресію

Трамп заявив, що погрожував союзникам "заохотити" проти них російську агресію

Дональд Трамп, колишній президент США, який хоче балотуватися на другий президентський термін, заявив, що "заохочуватиме" росію атакувати будь-кого з союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали фінансових зобов'язань.

Про це повідомляє The Guardian.

Білий Дім вже відреагував на слова Трампа та назвав їх "жахливими та безглуздими".

Зазначається, що колишній президент зробив цю заяву в суботу під час передвиборчого мітингу в Конвеї, штат Південна Кароліна, напередодні первинних виборів президента від Республіканської партії штату 24 лютого.

Він висловив побоювання щодо допомоги Україні, оскільки вона захищається від вторгнення, розпочатого росією в лютому 2022 року, а також щодо існування НАТО, який США зобов’язалися захищати, коли це необхідно.

Речник Білого дому Ендрю Бейтс, відповідаючи на запитання про коментарі Трампа, сказав, що "заохочення вторгнень наших найближчих союзників з боку вбивчих режимів є жахливим і безпідставним — і це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку вдома".

У 2014 році, після того анексії Криму, країни НАТО домовилися припинити скорочення витрат, які вони зробили після холодної війни. Тоді було вирішено витрачати 2% свого ВВП на оборону до 2024 року.

Під час своєї кампанії 2016 року Трамп попередив, що Сполучені Штати під його керівництвом можуть відмовитися від своїх зобов’язань за договором НАТО і стати на захист лише тих країн, які досягнуть цілі альянсу у 2%.

Станом на 2022 рік, сім із 31 країни, які є членами альянсу, виконували це зобов’язання – порівняно з трьома у 2014 році. Про це повідомили у НАТО.

"Коментарі Трампа прозвучали на тлі того, що Україна все ще заплутана у своїх зусиллях запобігти вторгненню Росії у 2022 році, а республіканці в Конгресі дедалі скептичніше ставляться до надання додаткової допомоги країні, яка бореться із загальмованими контрнаступами та нестачею зброї", - йдеться у тексті статті.

Подібні зауваження Дональда Трампа швидко викликали тривогу серед багатьох політичних експертів у США.

Нагадаємо, що Трамп вже робив заяву, що "ще до інавгурації врегулює війну між росією та Україною". Згідно з його словами, це "врегулювання" містить у собі припинення "нескінченного потоку американських скарбів в Україну".

Водночас Джо Байден вважає, що законопроєкт, у якому міститься пакет допомоги Україні на $60 млрд, навіть не винесуть на розгляд Сенату. Це пов'язано з впливом Трампа на позицію республіканців.