У США переполошилися через дані розвідки про російську ядерну космічну зброю, — The Economist

У США переполошилися через дані розвідки про російську ядерну космічну зброю

У США схвильовані новинами про таємничу російську космічну зброю. Американські медіа заявили, що це стосується російської космічної ядерної системи, яка ще не розгорнута і може поставити під загрозу американські та союзницькі супутники.

Голова комітету з розвідки Палати представників Майк Тернер закликав Білий дім розсекретити дані розвідки про "серйозній загрозі національній безпеці", повідомляє The Economist. 

Видання зазначає, що більшість повідомлень є суперечливими: одні ЗМІ описують космічний корабель з ядерним двигуном, а інші – ядерний. Є, по суті, три варіанти: "спливаюча" ядерна зброя, призначена для знищення супутників, яка буде розміщена на землі та запущена лише тоді, коли її збираються використовувати; ядерна зброя, яка буде розміщена на орбіті; або супутник з ядерною енергією, який сам по собі не був би бомбою, а натомість використовував ядерну енергію для живлення якогось іншого пристрою.

"Якщо росія планує розгорнути ядерну зброю на повній орбіті, а не на "дробовій", на якій вона не огинає повністю Землю, це порушить Договір про космос 1967 року. Ядерні вибухи в космосі також заборонені відповідно до Конвенції 1963 року. Договір про часткову заборону випробувань, який підписала росія. Крім незаконності, це була б руйнівна та невибіркова зброя", - йдеться у статті.

The Economist пояснює, що на Землі інтенсивне випромінювання від ядерного вибуху не тільки завдає шкоди самому собі, але й створює величезну вибухову хвилю, викликає пожежі та створює опади.

"У космічному вакуумі радіація — це ціла гра. Електромагнітний імпульс, створений орбітальним вибухом, може пошкодити електроніку на супутниках на більшій частині неба. Якби росія здійснила подібний вибух сьогодні, маючи приблизно 8300 активних супутників на низькій орбіті, це вплинуло б не лише на американські супутники, а й на супутники росії, Китаю та інших країн. Це також може вплинути на Міжнародну космічну станцію, на борту якої зараз перебувають троє росіян, і китайську станцію Tiangong, на якій наразі працює екіпаж із трьох осіб", - зазначається у статті.

При цьому у ній наголошується, що американські військові та розвідувальні супутники, зокрема ті, що використовуються для ядерного командування та контролю, як правило, мають свою електроніку, яка може протистояти таким імпульсам.

"Метою росії, відправивши ядерну бомбу на орбіту, замість використання існуючої ракети наземного базування, може бути досягнення геосинхронної орбіти (ГЕО)  — важливої ​​смуги близько 36 тис. км від поверхні Землі, у порівнянні з орбітою нижче 2000 км", — цитує видання науковця з Гарвардського університету Метью Банна.

"Супутники в ГЕО обертаються навколо земної кулі один раз на день і тому виглядають широко зафіксованими в небі, що корисно для трансляції, попередження про ракети тощо. Там розташовано багато цінних американських супутників спостереження та військового зв'язку. Існуючі ядерні ракети не можуть досягти такої висоти", - зазначає Банн.

Друга теорія про те, якою може бути російська зброя, полягає в тому, що росія має намір розгорнути ядерний супутник із засобами радіоелектронної боротьби. Метою електронної атаки є перешкода або підробка сигналів, які надсилаються або приймаються цільовим супутником; більшість таких нападів є тимчасовими та оборотними.

"Багато країн, включаючи Америку та росію, мають наземні платформи радіоелектронної боротьби, які можуть націлюватися на супутники. Робити це з космосу важче, але це може дозволити більш цілеспрямовані та наполегливі атаки, особливо якщо зброю можна розташувати близько до цілі", - зазначається у статті.

При цьому відомо, що росія досліджувала такі системи: є окремий російський проект, відомий як "Зевс", ядерний "космічний буксир", запланований на 2030 рік, який може мати широкий спектр можливостей, включаючи глушіння.

Джеймс Актон, експерт Фонду Карнегі, аналітичного центру у Вашингтоні, називає одну з причин, чому це може бути привабливим для росії.

"Останніми роками, зазначає він, американські збройні сили виявляють все більший інтерес до "розгалужених" сузір'їв, таких як супутники Starlink компанії SpaceX, які широко використовуються Україною та її збройними силами. Такі угруповання, що складаються з тисяч супутників, неможливо вивести з ладу фізично, один за одним. Зовсім інша справа - широкомасштабна радіоелектронна атака", - підсумовує видання.

Нагадаємо, 7 лютого експрезидент рф Дмитро Медведєв знову узявся погрожувати країнам НАТО ядерними ракетами і Апокаліпсисом. Він звернувся до лідерів Великої Британії, Німеччини, Франції, а також до Норвегії, Польщі, Фінляндії та до інших країна НАТО і пригрозив асиметричною ядерною відповіддю.