Боєць 110 бригади розповів, як під обстрілами виходив з укріпрайону під Авдіївкою: "Перші групи повмирали"

Боєць 110 бригади розповів, як виходив з укріпрайону під Авдіївкою: "Перші групи повмирали стикаючись з ворогом"

Боєць 110-ї бригади Віктор Біляк розповів, як він з побратимами виходив з укріпрайону "Зеніт" під Авдіївкою.

Свою розповідь він опублікував на сторінці в Instagram.

"Все дійшло до критичної точки. Збереження особового складу, вивіз зброї та обладнання, грамотне мінування та спалення тих залишків, які ми називали позиціями. Гарно було б, але ні.
Як і в політиці, ніхто не любить непопулярних рішень. Вивід особового складу - ні, інше діло, - героїчна оборона. За це можна і підвищення отримати", - зазначив Біляк.

За його словами, в його групи було дві спроби виходу з укріпрайону.

"В першу ніч, 14 лютого, пішла перша десятка, якій довелось вступити в стрілецький бій. Артилерія вже була наведена. Тільки троє поранених дісталися назад. І якщо двоє дісталися по темноті, то евакуація останнього відбулася вже зранку. І я та ще троє добровольців його несли. А день, це не той час для переміщень, так ще й таких важких. І як закономірний результат з одного пораненого стало нас ще чотири. І це мені ще дуже пощастило, що не втратив рухливість, а лишень отримав "посмішку Джокера", - розповів Біляк.

Він додав, що під час другої спроби виходу формувалися нові групи.

"Новий день, нова темнота. Генплан, або пан, або пропав. Формувались нові групи. Я не вникав. Тому що сказали, що за пораненими приїде "коробочка" (евакуаційне авто, - ред.). Розслабився.
Вирушали групи, одна за одною. На вулиці видимість була нульова. Це було тупо виживання. Кілометр по полю. Та купка котиків сліпих, керованих дроном. Ворожа артилерія. Дорога в Авдіївку всіяна нашими трупами. Чекати "евак" я не лишився. Очолив групу, та вирушив в невідомість. Накрили", - написав Біляк, додаючи, що група була знищена, але він вижив і дістався місця.

"І як перші групи повмирали стикаючись з ворогом, то наступних повели вже трохи в обхід. Це і дозволило, тим кому пощастило, вийти. "Евак" не приїхав. Остання група покинула бункер. А цей діалог по рації, ранив нас в самі наші глибини. Поранений: "А що, "еваку" не буде?" Командир: "Ні, не буде, залишайте 300 та спалюйте все". Він не знав, що говорить з пораненим. Залишилось як мінімум шість людей. І так само було важко читати їхні повідомлення в чаті. Їхній відчай, та приреченість. Це завжди залишиться в нас. Гинуть самі сміливі", - написав Біляк.

Насамкінець він написав, що перебуває в Авдіївці.

"І тепер, після всіх жахів. Будучи повністю виснаженими, пораненими та з мінімальною кількістю речей. І хоч ми й в Авдіївці та готові на відхід, командування далі тягне. Та навіть, готове привезти БК та припаси, та залишити нас помирати. 110 ОМБР 1 батальйон, 2 рота. Help!", - написав Біляк.

Що каже командування про вихід бійців з укріпрайону "Зеніт"

Генштаб ЗСУ опублікував коментар командувача ОСУВ "Таврія" бригадного генерала Олександра Тарнавського: "Після багатьох місяців протистояння, командування ОСУВ "Таврія" прийняло рішення відійти з позиції “Зеніт” на південно-східній околиці Авдіївки. Ми тримали цю позицію стільки, скільки це давало можливість ефективно стримувати та знищувати ворога.
Рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки. Тактично зайняття цих позицій не надає ворогу стратегічної переваги та не змінює ситуацію в межах Авдіївської оборонної операції. Наразі триває перегрупування військ, поповнення припасів та облаштування підрозділів на нових позиціях. Відбувається планове посилення підрозділів". 

Нагадаємо, третя окрема штурмова бригада ЗСУ, яку перекинули на підсилення Авдіївського напрямку, розповіла, що тепер базується на Авдіївському коксохімічному заводі, який росіяни обстрілюють авіаційними бомбами і фосфорними боєприпасами.

"Станом на зараз це — новий "дім" Третьої штурмової бригади. Нічого не нагадує?", - зазначають у бригаді, натякаючи на бої у Маріуполі на Азовсталі.

Зазначимо, начальник служби зв’язків з громадськістю 110-ї окремої механізованої бригади Іван Сєкач в ефірі "Радіо Свобода" 13 лютого сказав, що вперше за майже два роки функціонування 110 -ї окремої механізованої бригади деякі її підрозділи повноцінно вивели з боїв для відпочинку та ротації.