Затримка західної зброї допомогла рф почати наступ на трьох напрямках одночасно – ISW

 Затримка західної зброї допомогла рф почати наступ на трьох напрямках одночасно – ISW

Затримки західної безпекової допомоги Україні допомагають росії розпочати наступальні операції на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на багатьох напрямках.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначено, що наразі російські війська здійснюють щонайменше три наступальні дії:

  • вздовж кордону Харківської та Луганської областей, зокрема в напрямку Куп'янська та Лиману;
  • в Авдіївці та навколо неї;
  • поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

На думку ISW та кількох українських і західних джерел, затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, а саме артилерійських боєприпасів та критично важливих систем протиповітряної оборони, завадили українським військам захистити Авдіївку від російського наступу.

Критична нестача обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська розосередити техніку по всьому фронту, що могло заохотити російські війська скористатися ситуацією.

росія розпочала наступ за межами Авдіївки, яка відбулася вздовж кордону Харківської та Луганської областей з початку січня 2024 року. Також відбувся наступ в західній частині Запорізької області впродовж останніх 48 годин.

ISW вважає, що цей російський наступ завадить українським військам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій.

Аналітики запевняють, що Україна постраждає, якщо просто окопається і намагатиметься оборонятися до кінця 2024 року, як за це виступають деякі західні держави та аналітики.

Нагадаємо, що раніше ISW вже писали про негативний вплив нестачу боєприпасів для України. Зазначається, що нестача боєприпасів змусить українські війська приймати рішення щодо пріоритетності певних територій фронту.