Блокування пасажирського транспорту на кордоні з Польщею – що відомо

Блокування пасажирського транспорту на кордоні з Польщею – що відомо

Віцепрем’єр з відновлення, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой через блокаду польськими протестувальниками, зокрема, пасажирського транспорту.

Про це повідомляє Мінвідновлення.

Зазначається, що соціальними мережами шириться відео, в якому натовп польських протестуючих блокував проїзд автобусів з пасажирами.

Олександар Курбаков наголосив, що блокування транспорту на польському кордоні матиме важкі соціально-політичні наслідки для обох країн.

"Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється. Подібні дії негативно впливають на наше протистояння спільному ворогу на ім’я росія. Жінки та діти, що шукали прихистку від війни і в силу різних причин повертаються додому не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів", - зазначив Кубраков.

Він пояснив, що подібні акції та приклади негуманного ставлення до українців на кордоні ЄС можуть бути використані спецслужбами росії для створення штучного конфлікту між країнами.

"Ми очікуємо на конкретні дії польських колег, щодо недопущення таких ситуацій та вирішення проблеми загалом", - заявив Олександр Кубраков.

Заступник міністра Сергій Деркач перебуває на зв’язку із заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем та наголошує, що попри призупинення блокади з боку польських перевізників, ситуація на кордоні стає ще критичнішою.

Наразі польська сторона блокує 6 пунктів пропуску. Найкритичніша ситуація на пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ", де припинився рух вантажного транспорту та не пропускаються гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо.

Також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, що їдуть за критично необхідними товарами.

Зазначається, що посольство України в Польщі постійно на зв’язку з польською поліцією та прикордонною службою, тому негайно реагує на повідомлення про спроби блокади пасажирського транспорту.

Зараз заблокованим для вільного руху вантажівок є пункти пропуску "Ягодин – Дорогуськ", "Угринів – Долгобичув", "Устилуг – Зосін", "Шегині – Медика", "Рава-Руська – Гребенне" та "Краківець – Корчова". На територій Польщі на дорозі очікують близько 3 тисяч вантажівок.

Нагадаємо, що на кордоні з Польщею відбувається блокада пропусків на кордоні з Україною.