Велика Британія закрила програму прийому біженців з України: які є варіанти залишитися у країні

Велика Британія припинила програму прийому біженців з України

Велика Британія припинила програму прийому біженців з України, яка дозволяла в'їжджати на територію Британії, якщо там проживають їх родичі.

Як повідомляється на сайті уряду Сполученого королівства, йдеться про програму Ukraine Family Scheme.

Дозвіл на проживання українців у Британії за цією програмою також давав можливість навчатися, працювати та отримувати допомогу протягом наступних трьох років.

"Сімейна програма припинила свою роботу о 15:00 19 лютого 2024 року. Ви більше не можете подати заявку за цією схемою", - йдеться у повідомленні.

На сайті уряду сказано, що термін дії візи за цією програмою закінчується у березні 2025 року.

Натомість зазначається, що у Великій Британії ще діють дві різні схеми підтримки громадян України та їхніх найближчих родичів, які бажають або приїхати до Сполученого королівства, або залишитися.

Українцям пропонують податися на Homes for Ukraine: "Якщо ви хочете, щоб вас спонсорувала домогосподарство Великої Британії протягом 6 місяців, ви можете подати заявку за схемою спонсорства Homes for Ukraine, якщо у вас є затверджений спонсор".

Щодо "Програми розширення для України", то вона теж закривається 16 травня 2024 року, але українці ще можуть подати заявку до цього терміну, якщо є хоча б одна з двох умов:

  • є дозвіл перебувати у Великої Британії з 18 березня 2022 року до 16 листопада 2023 року або між ними – дозвіл не обов’язково охоплює весь період;
  • раніше був дозвіл на перебування у Великій Британії, і цей дозвіл закінчився 1 січня 2022 року або пізніше.

Також українці можуть подати заявку за "Програмою розширення" для дитини, яка народилася у Великій Британії після 18 травня 2022 року, якщо:

  • є дозвіл на перебування у Великій Британії за однією з українських схем (включаючи сімейну програму в Україні);
  • ви маєте право на сімейну програму в Україні або програму розширення в Україні

"Для цього  не потрібен спонсор із Великої Британії. Після 16 травня 2024 року "Програма розширення для України" залишатиметься відкритою лише для дітей, які народилися у Великій Британії", - зазначає уряд.

Українці, які отримали дозвіл за програмою Ukrainian Family Scheme, можуть жити, працювати та навчатися у Великій Британії та мати доступ до державних коштів протягом 3 років.

Нагадаємо,  видання The Guardian повідомляло, що після закінчення допомоги багато українців залишаються без даху над головою у Британії. За даними Асоціації місцевого самоврядування (LGA) за два роки 9 тисяч біженців потрапили у ситуації, що їм ніде жити. Місцеві ради допомогли знайти житло для 6 тисяч людей.