Мешканці наближених до Авдіївки міст Донбасу масово виїжджають: "Ще 20-30 км і все. Знищать і нас"

Мешканці наближених до Авдіївки міст Донбасу масово виїжджають: "Ще 20-30 км і все. Знищать і нас"

Захоплення росією Авдіївки на Донбасі викликало занепокоєння у людей у ​​прилеглих містах, і багато з них тепер виїжджають у безпечніші райони, побоюючись просування росіян.

Про це повідомляє Reuters. Видання зазначає, що більшість тих, хто тікає, – літні люди.

"Спостерігаючи, як райони перетворюються на руїни, тепер вони бачать, як 1000-кілометрова лінія фронту в майже дворічній війні наближається все ближче. У багатьох випадках вони ледве мобільні, їм допомагає благодійна організація з евакуації Восток SOS, але це все одно нелегко", - зазначається у статті.

Reuters поспілкувався з тими, хто вирішив поїхати подалі від війни. Наприклад, у місті Селидове Марині Батрак, закутаній від холоду, допомагали спуститися по сходах і вантажили її у мікроавтобус, щоб відвезти її на вокзал у місті Покровськ.

"Вони дійшли до Невельського", — каже Батрак про російські війська, маючи на увазі місто на сході. "Ще 20-30 км і все. Знищать і нас. Ви бачили, як ті міста стерли з лиця землі?"

Квартира Батрака була зруйнована. Вона перераховує місцеві втрати двох років війни – школи, дитсадки, технікум, пологовий будинок, все в руїнах.

Ще одна літня українка Валентина Кітуш, яка обмінялася сльозливими обіймами з сусідами, коли сідала у мікроавтобус, сказала, що падіння Авдіївки – після того, як вона терпіла російські атаки з жовтня – стало останньою краплею.

"Обстріли посилилися. А після того, як наші війська пішли з Авдіївки, тепер буде ще гірше", – сказала вона. "Вони все бомбардують і знищують. Мені чекати, поки вони нас знищать? Я вирішила. Я йду".

З Селидового, який постраждав від російських обстрілів, також допомогли вивезти мешканця з ампутованою ногою. На залізничному вокзалі в Покровську волонтери допомагали мешканцям вантажити у вагони сумки і невеликі валізи, у кожній з яких було кілька речей.

"Немовля в сніговому комбінезоні підняли вгору і передали супроводжуючому. Теж підняли і чоловіка з ампутованою ногою", - зазначає видання.

У Кураховому, іншому місті, яке все більше потрапляє в зону дії російських снарядів, жителі не мають ілюзій щодо того, що їх чекає попереду.

"Місто постійно обстрілюють. З наближенням їм стало легше обстрілювати", – сказав Володимир. "До міста їм легко дістатися. До лінії фронту 10 км, навіть 8 км".

Нагадаємо, у Пентагоні кажуть, що якщо Конгрес США не затвердить виділення Україні пакету допомоги на $60 млрд, то їй доведеться зробити вибір, які міста ЗСУ будуть утримувати.

"Дивіться, якщо ми не отримаємо більше, якщо ми не отримаємо додаткову (допомогу), якщо ми не отримаємо необхідного фінансування, ми не зможемо надати ці критично важливі пакети КПК, і Україні доведеться зробити вибір і прийняти рішення щодо того, які міста вони можуть утримувати з тим, що мають, і які партнери можуть продовжувати постачати їм (озброєння)", - зазначила заступниця речника Пентагону Сабна Сінгх.