Підозру отримав керівник колонії на Луганщині, у якій утримували оборонців «Азовсталі»

Підозру отримав керівник колонії на Луганщині, у якій утримували оборонців «Азовсталі»

Керівнику виправної колонії в окупованому Вальянівському на Луганщині, у якій росіяни незаконно утримували українських військовополонених, повідомили про підозру у колабораціонізмі.

Про це повідомляє Управління СБ України у Тернопільській області.

За інформацією спецслужби, у червні 2022 року саме в «Свердловскую исправительную колонию» окупанти перевели з Оленівки ув’язнених оборонців заводу «Азовсталь».

На той час ця колонія входила до структури «управления исполнения наказаний мвд лнр», яке згодом загарбники перейменували в «управление федеральной службы исполнения наказаний россии по луганской народной республике».

Слідчі встановили, що упродовж 2022-2024 років виправний заклад окупантів очолював Віталій Стержанов, який ще з 2014 року працював у пенітенціарних закладах, підконтрольних представникам самопроголошеної «лнр».

Після початку повномасштабного військового вторгнення, додали в СБУ, чоловік продовжив працювати на окупаційну владу. Сприяв становленню незаконних російських силових структур та виконував завдання кремля з придушення українського руху опору на тимчасово окупованих територіях України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили фігуранту про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). За співпрацю з ворогом йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Оскільки підозрюваний переховується від правосуддя на тимчасово не підконтрольній українській владі території, правоохоронці проводять комплексні заходи для його притягнення до фактичної відповідальності.

Досудове розслідування ведуть слідчі Управління СБУ у Тернопільській області за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Нагадаємо, за держзраду судитимуть бойовика з Луганщини, який зареєструвався ВПО на Черкащині.