Луганський виш отримав від USAID сучасне обладнання для кібербезпеки

Луганський виш отримав від USAID сучасне обладнання для кібербезпеки

Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля отримав обладнання від проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» та планує відкрити навчально-наукову лабораторію кібербезпеки.

Про це повідомляє пресслужба вишу.

Перелік отриманого обладнання включає 3 сервери з системою безперервного живлення, 5 мережевих сховищ даних, 43 персональних комп’ютери, 12 ноутбуків, 12 мультимедійних проєкторів і екрани до них, 12 багатофункціональних пристроїв, 4 телевізори, 2 міжмережеві екрани та інше мережеве комунікаційне обладнання (комутатори, WiFi точки доступу, PoE інжектори), комп’ютерну периферію (вебкамери, аудіо гарнітури).

«Отримане обладнання дозволило значно покращити IT-інфраструктуру університету, розширити можливості для розвитку сервісів «Цифрового університету», а також надати можливість студентам профільних спеціальностей здобувати компетентності з використанням надсучасних ІТ-рішень у сфері кібербезпеки, мережевих і хмарних технологій», - розповіли в університеті.

Також у СНУ поінформували, що наразі проводяться роботи зі створення навчально-наукової лабораторії кібербезпеки та мережевих інформаційних технологій CyberNET.

Там студенти та дослідники проводитимуть експерименти з мережевими технологіями, відпрацьовувати сценарії протидії кібератакам, а також використовувати хмарні рішення та засоби штучного інтелекту для підвищення стійкості та надійності функціонування інформаційних систем різноманітного прикладного застосування.

На базі цієї лабораторії викладатимуть вибірковий курс «Кібербезпека в аспекті інформатизації та диджиталізації суспільства», який розробили спільно з провідними фахівцями Purdue University (USA).

Відкриття лабораторії запланували на кінець березня 2024 року.

Нагадаємо, луганчани інтегрують курси з кібербезпеки в навчальні плани університетів.