Доступних житлових програм для переселенців має стати більше. Є ефективні кейси, - Верещук

Доступних житлових програм для переселенців має стати більше, - Верещук

Віцепремʼєрка Ірина Верещук під час наради з питань реалізації прав на житло окремих категорій ВПО наголосила, що житлових програм для внутрішньо переміщенних осіб буде більше.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Серед іншого, на засіданні обговорили реалізацію програм забезпечення житлом внутрішніх переселенців. Учасники ознайомились із презентацією щодо відповідних соціальних проєктів.

Як повідомили представники Держмолодьжитла, в Україні функціонує програма пільгового іпотечного кредитування переселенців за рахунок коштів гранту, наданих Урядом Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW). У межах програми сім’ї ВПО мають змогу придбати житло за ставкою 3% на рік і строком кредитування до 30 років.

Протягом першого етапу програми житлом забезпечили майже 1,5 тисячі переселенців. Наразі завершується підготовка до старту другої фази цього проєкту.

З 2022 року в межах постанови КМУ № 495 реалізується пілотний проєкт, який передбачає соціальну оренду тимчасового житла на підставі договору безоплатного найму. Скористатися умовами проєкту можуть переселенці, а також особи, житло яких зруйноване внаслідок військової агресії.

У межах програми було придбано 60 квартир у чотирьох областях України: Сумській області – 12, Житомирській – 8, Київській – 19, Чернігівській – 21.

Також цього року реалізуються ще 9 регіональних програм, спрямованих на допомогу внутрішньо переміщеним особам із житлом.

«Доступних житлових програм для переселенців має стати більше. Адже є ефективні кейси. До прикладу, програма пільгового іпотечного кредитування. Вона дійсно показала свою ефективність, а тому її треба масштабувати. Для цього ми будемо працювати над залученням додаткових фінансових ресурсів і насамперед із цього питання звертатимемося до наших міжнародних партнерів», – зазначила Ірина Верещук.

Нагадаємо, житло для сєвєродончан-ВПО: що відбувається з проєктами, які реалізує міська адміністрація.