Страх мобілізації — черговий “привіт” кремля?

Страх мобілізації — черговий “привіт” кремля?

Чергова хвиля російської маніпуляції заполонила соціальні мережі українців. Цього разу росія зосередила увагу на доволі тригерній темі для громадян — мобілізації. “Заберуть жінок!”, “Підлітки, готуйтеся!”, “ТЦК — ворог номер один”... Подібні меседжі агенти кремля активно просувають протягом останніх місяців. І, безперечно, мають успіх. Яскравим прикладом можна назвати нещодавній інцидент у Космачі. Тоді на Івано-Франківщині місцеву мешканку Іванну Ванджурак та її неповнолітню доньку побила група жінок, які протистояли ймовірному прибуттю військкомів до села. Тож “Сєвєродонецьк онлайн” вчергове проаналізував ворожі наративи та нагадав, як не стати жертвою пропаганди.

Мобілізація жінок, підлітків та чоловіків

“Росіяни поширюють нові фейки стосовно підготовки українською владою мобілізації жінок, чоловіків з 21-річного віку та навіть, що нібито йде підготовка до мобілізації підлітків — пише Центр протидії дезінформації”.

Таким чином росія вчергове хоче зірвати мобілізацію в Україні та похитнути довіру до влади. Зі свого боку ЦПД наголошує, що насправді мобілізація в Україні відбувається з 27 років. У Верховній Раді триває обговорення щодо можливості зменшення віку мобілізації до 25 років. Але таке рішення ще не ухвалене. Жодної мобілізації жінок в Україні не буде. Про це чітко заявив Президент України Володимир Зеленський.

 мобілізація, жінки 

фото УНІАН, Микола Лазаренко

Зазначимо, що 7 лютого Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт 10449 про мобілізацію, військовий облік та проходження служби. Певні зміни стосуються й жінок. Згідно з пунктом 11 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", на військовому обліку повинні/можуть бути жінки, які:

  • придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність — підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних;
  • мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, — беруться на військовий облік за їхнім бажанням.

“Щобільше, російські пропагандисти стверджують, що нібито кулуарно йде підготовка до мобілізації й підлітків. Мета цих вкидів – залякати наше суспільство та зірвати проведення мобілізації", - про це йдеться у повідомленні Telegram-каналу Центру протидії дезінформації
Також кремль наполегливо поширює фейк про нібито заборону виїзду за кордон багатодітних батьків та людей з інвалідністю.

 кордон, мобілізація чоловіки

Просуваючи наратив про підготовку даної категорії осіб до мобілізації. У Центрі протидії дезінформації розвінчують й це повідомлення.

“Правила перетину державного кордону не змінилися. Через велику кількість підробок документів прикордонники почали ретельніше перевіряти чоловіків, які мають право на виїзд за межі країни, зокрема через систему "Шлях". У чоловіків, які виїжджають, можуть перевіряти документи від ТЦК щодо наявності відстрочки від призову. Зміни до законодавства щодо мобілізації ще не прийняті. Законопроєкт розглядається у Верховній Раді, і в нього можуть внести зміни".

Також зазначається, що призов багатодітних чоловіків не планується.

Інцидент у селі Космачі — пропаганда в силі

Космачі, мобілізація, ТЦК

Нещодавні події у Космачі висвітлюють, наскільки дієва кампанія москви, яка направлена на дестабілізацію ситуацію в Україні, а саме — на зрив мобілізації. Очевидно, що інформаційне та психологічне підґрунтя для наявних протестів певним чином підготували російські спецслужби. Тож слід визнати — кремль вперто робить свою справу. Задача ж українців — не стати жертвами маніпуляцій.


“Антимобілізаційна істерія в соцмережах – робота російських спецслужб”

Ось, що зазначає Центр стратегічних комунікацій з приводу ситуації на Прикарпатті:
6 лютого мешканки села Космач в Івано-Франківській області організували блокпост, на якому нападали на автомобілі. Дві жінки та дівчинка зазнали тілесних ушкоджень від нападниць.

  • Заворушення у Космачі були викликані фейковими повідомленнями про те, що планується роздача повісток приїжджими жінками.
  • Антимобілізаційна істерія в соцмережах інспірована російськими спецслужбами. Їхня мета – розкол українського суспільства та дестабілізація українського тилу.
  • Мобілізація – життєво необхідний процес. Без достатньої кількості особового складу на фронті неможливо стримати російський натиск.
  • Мета росії – повністю знищити Україну, але щоб досягти цього росіянам спочатку потрібна воєнна перемога.
  • За фактом побиття правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 2. ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб).

Гра на емоціях — кремль працює

Російська пропаганда постійно апелює до тригерних для українців тем, розпалює ненависть, залякує, маніпулює. Щодо теми мобілізації, росіяни використовують вже звичні ідеї розколу між сходом та заходом України: “На війні здебільшого служать мешканці західних регіонів, а решта – переховується. Також відверто спекулюють на темі соціальної нерівності: “Війна — для бідних. Де сини депутатів?”. Окремо націлюються на дискредитацію військового командування: “Солдати — м’ясо на війні”. До речі, саме такі наративи посилено просувалися після зміни головнокомандувача ЗСУ. Тож антимобілізаційна кампанія росії побудована таким чином, щоб викликати в українців відчуття несправедливості, навколишнього беззаконня та свавілля. І все це робиться з однією метою — щоб спонукати людей до активного опору мобілізації. Космачі наразі — перші результати того, що рф має успіх у просуванні своїх меседжів.

“Сєвєродонецьк онлайн” нагадує основні ознаки російських фейків

  • У новині відсутнє посилання на джерело. Якщо воно є, але новина викликає сумнів, обов'язково перевіряйте її на офіційних сторінках посадовців чи установ.
  • Перевірте сумнівну новину одразу в кількох ЗМІ, яким довіряєте.
  • Російські фейки містять очевидні помилки при перекладі з російської на українську, особливо у назвах держустанов. Тож ігноруйте подібні оголошення, дописи чи коментарі в соцмережах та не поширюйте їх далі.