У Китаї відзвітували про "відверті і дружні переговори" у Києві

У Китаї відзвітували про "відверті і дружні переговори" у Києві

МЗС Китаю повідомив, що спецпредставник Уряду КНДР з питань Євразії Лі Хуей провів у Києві "відверті і дружні" переговори з керівництвом України.

Як йдеться у повідомленні китайського МЗС, Хуей відвідав Київ 7 березня з одноденним візитом.

Зазначається, що Хуей прибув поїздом до столиці України Києва, щоб "продовжити другий раунд човникової дипломатії щодо пошуку політичного врегулювання української кризи".

"Спеціальний представник Лі Хуей провів відверті та дружні переговори щодо китайсько-українських відносин та української кризи з Главою Офісу Президента України Андрієм Єрмаком, першою віце-прем’єр-міністеркою – міністеркою економіки Юлією Свириденко та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою", - йдется у повідомленні.

Також були присутні "посол Китаю в Україні Фань Сяньжун, посол України в Китаї Павло Рябікін, заступник міністра енергетики Світлана Гринчук та інші офіційні особи".

Нагадаємо, 7 березня міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що КНР "виступає за проведення міжнародної мирної конференції, яка буде визнана як росією, так і Україною". За словами Ван І, "усі конфлікти повинні закінчуватися за столом переговорів. Чим раніше почнуться переговори, тим швидше настане мир".

Міністерство закордонних справ Китаю повідомляло, що у березні спеціальний представник уряду КНР у справах Євразії Лі Хуей відвідає росію, Україну та країни Європейського Союзу.

Зазначається, що китайський дипломат відвідає Францію, Німеччину та Польщу.

Минулого року Лі Хуей вже приїжджав до ЄС, України та рф, він проводив переговори у Москві, Києві та інших європейських столицях.

Крім того, в 2023 році, у першу річницю вторгнення рф в Україну, Китай оприлюднив "мирний план", який назвав основою для політичного вирішення конфлікту. Ідеї КНР сформульовані у дванадцяти пунктах. Документ має назву “Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні”.

Україна та західні країни вважали, що план не містить жодних реалістичних пропозицій, які ведуть до справедливого миру.