США готувалися до ядерного удару по Україні у 2022 році – CNN

США готувалися до ядерного удару по Україні у 2022 році – CNN

Наприкінці 2022 року США "ретельно готувалися" до потенційного удару росії по Україні із застосуванням ядерної зброї.

Про це повідомляє CNN з посиланням на двох високопосадовців адміністрації США.

За словами чиновників, адміністрація президента Сполучених Штатів була особливо стурбована тим, що рф може використати тактичну або бойову ядерну зброю.

CNN пише, що найбільшим тригером міг стати контрнаступ на Херсонщині.

"Пізнє літо 2022 року стало руйнівним періодом для російських військ в Україні. Українські війська наступали на окупований росіянами Херсон на півдні. Це місто було найбільшою нагородою росії з часів вторгнення. Тепер вона була під загрозою втрати для українського контрнаступу", - йдеться у статті.

Зазначається, що з кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки США скликала серію засідань, щоб розробити плани дій на випадок появи дуже чітких ознак того, що росіяни збираються атакувати із застосуванням ядерної зброї.

Як вказує CNN, рф могла б розглядати тактичний ядерний удар як "стримуючий фактор" проти подальших втрат тимчасово окупованих територій в Україні.

Водночас російська пропагандистська машина, як нагадує видання, поширювала фейк про "українську брудну бомбу", яка могла бути використана як прикриття для російської ядерної атаки.

Крім того, наголошується, що західні спецслужби отримали інформацію про те, що між російськими офіційними особами тоді велися переговори, в яких відкрито обговорювався ядерний удар.

Проте жодного разу США не виявили даних від розвідки, які б вказували на те, що рф вживає заходів для мобілізації своїх ядерних сил для здійснення такої атаки.

Однак офіційні особи США не були впевнені, що дізнаються про підготовку до удару тактичною ядерною зброєю, адже на відміну від стратегічної ядерної зброї, яка здатна знищувати цілі міста, тактична або бойова ядерна зброя досить мала, щоб її можна було переміщати безшумно, і її можна було б запустити зі звичайних систем, уже розгорнутих на українському полі бою.

Видання підкреслює, що загроза ядерного удару, зменшилася, коли війна "вступила в період відносного глухого кута", проте США та їхні союзники продовжують зберігати пильність.

Нагадаємо, У США схвильовані новинами про таємничу російську космічну зброю.