рф почала використовувати нову зброю на фронті – CNN

рф почала використовувати нову зброю на фронті – CNN

росія почала використовувати на фронті авіабомбу FAB-1500, яка важить 1,5 тонни, а майже половина бомби складається з фугасів. Вона наводиться на ціль за допомогою системи наведення та висувних крил.

Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що бомбу FAB-1500 скидають винищувачі з відстані приблизно 60-70 км, що поза зоною дії багатьох українських ППО. Видання наголошує, що ця авіабомба є ще одним прикладом того, як рф веде свою війну в Україні, завдаючи величезних руйнувань, перш ніж спробувати захопити територію. Саме вона знищила українську оборону та "похитнула терези на лінії фронту".

FAB-1500 наводиться на ціль за допомогою системи наведення та висувних крил, які дозволяють їй ковзати до цілі. Джозеф Тревітік, який писав про розробку бомби для TheWarZone, каже, що вони "пропонують новий і набагато більш руйнівний варіант удару з дистанції для багатьох російських тактичних реактивних літаків, який також допомагає пілотам триматися далі від оборони противника".

Солдат 46 окремої аеромобільної бригади розповів для в CNN у Красногорівці на Донеччині: "Раніше нас обстрілювали лише з артилерії. Тепер орки взялися за місто більш агресивно і почали використовувати засоби ВПС, зокрема FAB-1500".

За його словами, ці бомби завдають значних руйнувань і, "якщо виживеш, то гарантовано буде контузія". Він додав, що це чинить великий тиск на моральний стан солдатів. І хоча вони вже більш-менш звикли до FAB-500, але "FAB-1500 – це пекло".

Варто додати, що використання авіабомб стало критичним елементом російського наступу в Донецькій області, особливо в зруйнуванні української оборони в Авдіївці та навколо неї.

Речник ВПС України Юрій Ігнат сказав CNN, що напередодні та під час бою за Авдіївку за кілька днів було випущено сотні авіабомб, зокрема тільки на Авдіївському напрямку за 48 годин їх використано 250 штук.

Наголошується, що FAB-1500 є найпотужнішою в сімействі "тупих бомб" радянської епохи, які зараз перетворюються на заводі під Москвою в дешеву, але потужну версію ракети.

Отже, наразі російська армія має дуже потужну вогневу міць, щоб завдати удару по нерухомій обороні, збільшуючи втрати українців, хоча цього поки що недостатньо, щоб кардинально змінити лінію фронту.

Нагадаємо, що наприкінці 2022 року США готувалися до того, що росія завдасться ядерного удару по Україні.