Українців на ТОТ, що не мають російського паспорту, ймовірно, будуть депортувати – розвідка Великої Британії

Українців на ТОТ, що не мають російського паспорту, ймовірно, будуть депортувати – розвідка Великої Британії

Українців, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, але не отримали російські паспорти, ймовірно, депортуватимуть у віддалені регіони росії.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на британську розвідку.

Зазначається, що за даними міністерства внутрішніх справ рф, 2,8 млн жителів окупованих територій України нібито мають російські паспорти. Розвідка нагадує, що рф робить доступ до соціальних послуг на тимчасово окупованих територіях України можливим лише за умови наявності у людини російського паспорта.

У квітні 2023 року путін підписав указ, згідно з яким мешканці ТОТ, що відмовляться від російських паспортів, стануть іноземними громадянами або особами без громадянства. Такі люди мають право залишатися на окупованих територіях лише до 1 липня 2024 року.

"Існує реальна ймовірність того, що всі люди, які перебуватимуть на окупованих територіях після цієї дати й не матимуть російського паспорта, будуть депортовані або затримані", - йдеться у повідомленні.

У британській розвідці також відзначили нещодавню риторику заступника голови Ради національної безпеки росії та експрезидента рф Медведєва щодо того, що цих людей можуть депортувати у віддалені регіони країни-агресорки.

"Кремль проводить невпинну політику русифікації на окупованих українських територіях. Зокрема в указі про військові округи, виданому 26 лютого 2024 року, йдеться про те, що окуповані території тепер увійдуть до складу Південного військового округу росії", - зазначили у розвідці.

Наголошується, що Москва прагне зробити незворотною інтеграцію окупованих територій до рф.

Нагадаємо, що медведєв запропонував відправляти у табори Сибіру українців, які чекають на деокупацію.