Обзор новостей налоговой инспекции

Про зміни в законодавстві щодо питання реєстрації платників ПДВ

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Ольга Височина із набранням чинності з 1 січня 2014 року змін до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), зокрема, в частині податку на додану вартість, інформує про наступне.

Законом України від 24.10.13 № 657-УІІ „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень" (далі - Закон № 657) змінено окремі норми Кодексу, що регламентують питання реєстрації платників ПДВ.

Так, Законом № 657 право добровільної реєстрації платником податку на додану вартість поширено також і на осіб, які лише планують здійснювати господарську діяльність (до внесення даних змін платником податку добровільно могли зареєструватись лише особи, які вже здійснювали оподатковувані операції з постачання товарів/послуг).

Крім того, Законом № 657 скасовано такі документи, як свідоцтво про реєстрацію особи платником податку на додану вартість та свідоцтво про реєстрацію як суб'єкта спеціального режиму оподаткування (далі -Свідоцтво) та надано право платникам податку на додану вартість за їх запитом отримувати витяги із реєстру платників ПДВ в органах Міндоходів.

Оскільки, отримання витягів з реєстру не є обов'язковим для платників, органи Міндоходів не мають підстав вимагати їх у платника.

Підтвердженням факту реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності платником податку на додану вартість є наявність інформації про таку реєстрацію на офіційному веб-сайті Міндоходів, яка оновлюється щоденно.

Детальна інформація щодо змін в законодавстві з питання реєстрації платників ПДВ зазначена в листі Міндоходів від 17.01.14 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17, повідомила Ольга Височина.

 

В який строк подається повідомлення про об’єкти оподаткування за ф. № 20-ОПП

Повідомлення про об'єкти оподаткування й об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП подається до органу доходів і зборів протягом 10 робочих днів із дати оформлення договору купівлі-продажу, оренди чи іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об'єктом оподаткування.
Нагадуємо, що відповідно до пункту 63.3 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний зокрема повідомляти про всі об'єкти оподаткування й об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Об'єктами оподаткування й об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими в платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом Податкового кодексу України.

Відповідно до пункту 8.4 розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588, повідомлення про об'єкти оподаткування чи об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП (додаток 11) подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття.

    

    Новый сервис – "Реестр страхователей"

Министерство доходов и сборов предложило бизнесу и гражданам более двух десятков электронных сервисов, которые экономят время и ресурсы. С помощью веб-портала Миндоходов предприниматели получают информацию о бизнес-партнерах, узнают реквизиты для уплаты налогов и таможенных пошлин, подают отчетность, получают справки о задолженности платежей в бюджет.

Как рассказала заместитель начальникаГНИ в г. Северодонецке Ольга Высочина, на встрече с представителями малого бизнеса, что на веб-портале Миндоходов начал работу еще один новый электронный сервис "Реестр страхователей". Отныне плательщики единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование могут оперативно получить данные о постановке на учет, регистрационный номер плательщика единого взноса и его класс профессионального риска производства.

Для получения информации из Реестра страхователей достаточно знать имя, фамилию и отчество плательщика, его налоговый номер или серию и номер паспорта.

Информация из реестра страхователей будет обновляться ежедекадно до 1, 11, 21 числа каждого месяца.
Воспользоваться сервисом можно на официальном веб-портале Миндоходов поссылке http://minrd.gov.ua/esv.
Уважаемые налогоплательщики, воспользуйтесь возможностью упростить свою жизнь и спланировать свое рабочее время с помощью электронных сервисов, функционирующих на сайте Миндоходов Украины, - подвела итог встречи Ольга Высочина.

Заступник начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку О.А.Височина