Ще трьох мешканців Луганщини підозрюють у колабораціонізмі

Ще трьох мешканців Луганщини підозрюють у колабораціонізмі

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомили про підозру трьом громадянам у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, жителі Луганська, Алчевська та Новопскова взяли участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо «приєднання» самопроголошеної «лнр» до рф.

Одна з підозрюваних ‒ ексдиректорка Наукової бібліотеки ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», яка після 2014 року почала співпрацювати з окупантами. Згодом жінку обрали «ректором Луганського державного педагогічного університету». У 2018 році як «депутат» увійшла до складу «народної ради лнр».

У вересні 2022 року «народні обранці» проголосували за фейковий «закон про референдум». На його підставі організували незаконне волевиявлення на тимчасово окупованих територіях Луганщини, за результатами якого «лнр» увійшла до складу рф на правах її суб’єкта.

Нині фігурантка представляє ворожу політичну партію «єдина росія». Крім того, бере участь у зустрічах з представниками рф на форумах і конференціях.

Після повномасштабного вторгнення рф ще двоє осіб почали співпрацювати з ворогом.
Жінка очолила «ДВК № 515 у м. Алчевськ», чоловік став «членом ТВК» у Новопскові.

«Голова» забезпечувала підготовку до «волевиявлення», формувала списки «виборців», організовувала процес «голосування» і складення відповідних «протоколів».

«Член комісії» проводив ідентифікацію осіб, що прийшли на «дільницю» та брав безпосередню участь у підрахунку «голосів».

Наразі вирішується питання щодо оголошення всіх осіб у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, прокурори Полтавської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишньої директорки коледжу з Луганщини.