Макрон тисне на Європу, щоб вона вжила більше заходів для України, — Bloomberg

Макрон тисне на Європу, щоб вона вжила більше заходів для України, — Bloomberg

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шолтц зустрінуться з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Берліні, щоб обговорити, як краще надавати допомогу Україні, зокрема військову техніку.

Про це повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що європейські країни намагалися зберегти єдність, сперечаючись про те, яке обладнання надати та чи розглядати можливість відправлення військ в Україну.

"Смілива позиція Макрона спрямована на згуртування західних союзників за Києвом і посилення підтримки", - зазначає Bloomberg.

"Хоча зустріч у Берліні не змінить правила гри, це останній шанс для Шольца та Макрона полагодити стосунки перед вирішальними для України місяцями, червневими виборами до Європейського парламенту та призначенням нового лідера НАТО", заявила консалтингова компанія Eurasia Group.

"Добре, що зараз ми збираємося разом у форматі Веймарського трикутника", — сказав Шольц  у середу. "Це, звичайно, правильно зараз сісти і поговорити один з одним".

Він сказав, що боєприпаси та артилерія для України є терміновими питаннями, які необхідно обговорити, наполягаючи, що його стосунки з Макроном "дуже дружні".

"Хто може навіть на секунду подумати, що президент путін, який не дотримується жодних своїх обмежень чи зобов’язань, зупиниться на цьому?" – запитав Макрон під час спільного інтерв’ю телеканалам TF1 і France 2 у четвер. "Безпека Європи та французів під загрозою".

Нагадаємо, два тижні тому Макрон спровокував напруженість у відносинах із союзниками, сказавши, що нічого не можна виключати, коли його запитали про те, щоб відправити війська в Україну. він не відмовився від своїх слів, а уряд Франції уточнив, що французські війська можуть брати участь у небойовій роботі в Україні.

Макрон заявив, що підтримка України немає меж і "немає червоних ліній" у підтримці Францією України. Також Макрон під час зустрічі із лідерами партій озвучив сценарій, за яким французські війська можуть бути відправлені в Україну. Це насування фронту на Одесу чи на Київ.

Також Макрон стверджував, що для стримування Москви потрібна стратегічна неоднозначність. Шольц і Білий дім швидко відхилили цей варіант, а путін попередив, що НАТО ризикує ядерним конфліктом, якщо надішле війська на допомогу Україні.