Франція приєднається до Польщі в обмеженні українського імпорту, Україна втратить 1,2 млрд євро, — Politico

Франція приєднається до Польщі в обмеженні українського імпорту, Україна втратить 1,2 млрд євро, — Politico

Франція приєдналася до Польщі у закликах до подальших обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції, погрожуючи зірвати переговори про продовження вільної торгівлі Києва з ЄС ще на рік.

Про це Politico повідомили троє європейських дипломатів.

Президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрілися в п’ятницю під час саміту Веймарського трикутника в Берліні, де вони закликали підтримати Україну, яка протистоїть дворічній агресивній війні росії.

"Двоє лідерів також уклали угоду щодо зближення Парижа та Варшави, повідомили дипломати, напередодні важливих переговорів у вівторок увечері, які будуть спрямовані на усунення розбіжностей, які виникли в останню хвилину між країнами ЄС та Європейським парламентом щодо торгівлі з Україною", - повідомляє видання.

Відповідно до оцінок Комісії, на які посилалися у розмові з Politico двоє дипломатів, яким дозволили залишитися анонімними, ця зміна коштуватиме Україні 1,2 мільярда євро доходів від торгівлі.

"Це величезне скорочення для країни, яка потребує всієї можливої ​​допомоги", — сказав один із дипломатів.

"Країни-члени, які найбільше демонструють свою підтримку Україні, також завдають країні найбільшої шкоди", - додав він.

Politico зазначає, що якщо цю суперечку не розв’язати швидко, вона може затьмарити саміт лідерів ЄС у Брюсселі цього четверга і "показати заяви лідерів про солідарність з Україною порожніми, оскільки вони піддаються тиску вдома з боку фермерів  які стверджують, що не можуть конкурувати з дешевий імпорт, тому що він зв’язаний бюрократією ЄС".

Нагадаємо,  з 9 лютого 2024 року біля кордону з Україною на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску, тривають акції протесту польських фермерів. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції та відмова Польщі від Європейського зеленого курсу.

Водночас українські журналісти зафіксували, що Польщі продовжує торгувати з рф і Білоруссю.