рф готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО швидше, ніж припускали на Заході, — JSW

рф готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО швидше, ніж припускали на Заході, — JSW

Деякі російські фінансові, економічні та військові показники свідчать про те, що росія готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО із застосуванням звичайних озброєнь, але, швидше за все, в більш короткі терміни, ніж спочатку припускали деякі західні аналітики.

Про це йдеться у звіті Американського інституту війни (JSW)

Інститут проаналізував як заяви російського диктатора володимира путіна і його міністра оборони Сергія Шойгу, так і економічну складову рф.

"путін, ймовірно, намагається створити умови для стабілізації довгострокового фінансового становища росії на більш високому рівні державних витрат і сигналізує, що довгострокова фінансова стабільність росії потребуватиме принаймні певного болю для деяких заможних промисловців-силовиків (російських силовиків з політичним впливом). путін, ймовірно, розуміє, що фінансові репресії проти промисловців-силовиків можуть поставити під загрозу політичні відносини, які він побудував з ними, і намагається пом'якшити ці наслідки", - йдеться у звіті.

JSW констатує, що росія, схоже, не стикається з неминучою фінансовою кризою, а збільшення військових витрат стало найбільш значною зміною в російській бюджетній політиці, "тому зусилля щодо забезпечення фінансового майбутнього росії, швидше за все, спрямовані на створення довгострокових умов, ніж на вирішення нагальних фінансових проблем".

Крім того, наголошує JSW, Міжнародний валютний фонд оцінив, що ВВП росії зросте на 2,6% у 2024 році, і повідомив, що ВВП рф зростав швидше, ніж економіка всіх країн G7 у 2023 році.

"Спроби путіна створити умови для стабілізації російської економіки і фінансів, швидше за все, є частиною російської фінансової і внутрішньої підготовки до потенційного майбутнього широкомасштабного конфлікту з НАТО, а не тільки до тривалої війни в Україні", - йдеться у звіті.

JSW звертає увагу, що російська армія продовжує здійснювати структурні реформи, щоб одночасно підтримувати війну в Україні і розширювати звичайні збройні сили росії в довгостроковій перспективі в рамках підготовки до можливого майбутнього широкомасштабного конфлікту з НАТО.

Інститут згадує слова Шойгу, який повідомив, що росія сформувала "Дніпровську річкову флотилію" і "бригаду катерів" у складі флотилії.

"Дніпровська річкова флотилія, найімовірніше, буде розгорнута разом з Дніпровським угрупованням військ у Херсонській області і, ймовірно, захищатиме від українських рейдів через річку і протидіятиме українським зусиллям зберегти обмежену присутність у лівобережній (східній) частині Херсонської області. Розгортання Дніпровської річкової флотилії може змусити українське командування приймати складні рішення щодо розподілу ресурсів, оскільки вона має обмежені запаси артилерійських боєприпасів та іншого критично важливого військового обладнання", - йдеться у звіті.

JSW вважає, що Шойгу також окреслив кілька поточних зусиль, спрямованих на посилення російських військових можливостей, "які, швидше за все, є частиною довгострокових зусиль росії з підготовки до потенційної звичайної війни з НАТО, а не частиною війни проти України".

"Шойгу заявив, що росія сформувала армійський корпус і мотострілецьку дивізію. Шойгу також заявив, що російські військові планують сформувати дві загальновійськові армії (ЗВА) і 14 дивізій та 16 бригад до кінця 2024 року. Цілком ймовірно, що Шойгу припускає, що росія створить дві нові дивізії у 2024 році на додаток до 12 дивізій (десантно-штурмових і мотострілецьких включно), про які він оголосив у січні 2023 року", - вважає інститут.

За оцінками ISW, росії наразі не вистачає особового складу, військової інфраструктури і тренувального потенціалу, щоб належним чином укомплектувати кілька абсолютно нових дивізій до рівня армійських з'єднань до повної бойової готовності в найближчій і середньостроковій перспективі. "Такі реформи, однак, швидше за все, спрямовані на розбудову довгострокових військових можливостей росії щодо НАТО, а не на негайне створення і укомплектування нових з'єднань до рівня армійських", - зазначається у звіті.

Нагадаємо, 20 березня президент Польщі Анджей Дуда, посилаючись на німецькі дослідження, підкреслив, що путін активізує зусилля з переведення росії на військову економіку, щоб мати можливість напасти на НАТО вже у 2026 або 2027 році.

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив 9 лютого, що нові розвідувальні дані вказують на те, що росія може спробувати напасти на країну НАТО протягом трьох-п'яти років.