рф намагається просуватися в Донецькій області – ISW

рф намагається просуватися в Донецькій області – ISW

Російська армія намагається просуватися в напрямку Часового Яру Донецької області, але навряд чи зможе загрожувати цьому населеному пункту окупацією впродовж найближчих місяців.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що окремі російські джерела описують активність окупантів у районі Бахмута впродовж останніх місяців як створення умов для можливої наступальної операції з оточення та захоплення Часового Яру.

"Російські війська у листопаді 2023 року розпочали локалізовану наступальну операцію на Бахмутському напрямку, метою якої є відвоювання території, звільненої Україною під час контрнаступу влітку 2023 року, та захоплення міста Часів Яр", - йдеться у звіті.

Доступні зображення демонструють, що українські війська побудували значні укріплення у формі кільця в районі Часового Яру. Ймовірно, що російські війська щосили намагатимуться прорвати їх.

Українські та російські джерела повідомили, що російські війська планували перекинути додаткові сили в район Бахмута з авдіївського напрямку у середині лютого. Проте можливість використати тактичні вразливі місця безпосередньо на захід від Авдіївки спонукала російські війська підтримувати темп наступальних дій у цьому районі.

Експертів ISW вважають, що це також могло суттєво завадити російському командуванню зосередити додаткові сили на бахмутському напрямку. Але наразі незрозуміло, чи достатні сили росіян у районі Бахмута для потенційного наступу на Часів Яр.

Однак російським військовим, ймовірно, доведеться досягти помітних тактичних успіхів на південний схід та північний захід від Часового Яру, перш ніж розпочати спроби оточення цього населеного пункту.

Водночас керівник прес-служби 26 артилерійської бригади Збройних сил України Олег Калашніков заявив в ефірі телемарафону, що ситуація навколо Часового Яру вже не перший день досить складна та напружена.

"Це є головний акцент для ворога в його штурмових бойових діях. Він намагається продавити нашу оборону, щоб вийти саме на Часів Яр, який є своєрідними воротами до Слов'янсько-Краматорської конгломерації", - пояснив Калашніков.

Ввечері 24 березня також була оприлюднена інформація від DeepState, що становища на схід від міста Часів Яр Донецької області погіршилося.

Нагадаємо, що раніше в ISW розказали, хто відповідальний за теракт у росії.