«Думаю, що зернові - це перший рядок»: Власенко розповів, що окупанти вивозять з Луганщини

«Думаю, що зернові - це перший рядок»: Власенко розповів, що окупанти вивозять з Луганщини

З окупованої території Луганщини загарбники вивозять зерно, вугілля, ліс та металолом.

Про це в ефірі «Суспільне. Новини» розповів начальник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

«Якщо взагалі мову вести про те, що вивозиться з Луганщини, то я думаю, що зернові - це перший рядок. Далі - це вугілля. Третій - це ліс, зафіксовані випадки. І четвертий - це металолом. Те, що зруйновано було, умовно, на території Сєвєродонецького району, там, де були активні бойові дії, у більшості випадків вирізається на металолом і вивозиться у російську федерацію», - зазначив Власенко.

Він додав, що те ж саме стосується невигідних шахт та великих підприємств на територіях Луганщини, окупованих з 2014 року.

Стосовно зерна Власенко пригадав, що окупація Луганщини відбувалася влітку 2022 року - якраз у той час, коли збирається урожай. У фермерів були проблеми з паливом, людьми тощо. З огляду на ситуацію, загарбники тиснули на аграріїв. Інфраструктуру тих, хто не хотів іти на співпрацю з окупаційною владою, нищили.

«Був тиск, деякі фермери знаходили свою техніку по GPS десь там на Кавказі навіть... Деякі аграрії йшли на цю співпрацю, деякі принципово не йшли. Мені відомо про випадки й ті, й інші, але всі ці інструментарії вони використовували для того, щоб залучити до співпраці наших фермерів», - розповів керівник РДА.

Він додав, що саме по Сєвєродонецькому району йому відомо про декілька підприємств, які не пішли на співпрацю, виїхали та намагаються організувати свій бізнес на підконтрольній території України.

«А на той час їхні території сільськогосподарські захопили сусіди, які пішли на співпрацю з окупаційною владою», - розповів Власенко.

Нагадаємо, окупанти затвердили квоти на безмитне вивезення зернових з Луганщини.