Російська головна операція №1 – захопити всю територію Луганщини, – ISW

Російська головна операція №1 – захопити всю територію Луганщини, – ISW

Американський інститут вивчення війни (ISW) назвав російську головну операцію №1 – це захопити решту Луганської області та просунутися на захід у східну Харківську та північну Донецьку області.

Про це йдеться у звіті ISW за 1 квітня.

У ньому зазначається, що під Кремінною 1 квітня тривали позиційні бої, але підтверджених змін на рубежі Куп’янськ — Сватове — Кремінна не було. Позиційні бої тривали також на захід від Кремінної біля Тернів і на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Речник українського прикордонного загону "Сталевий кордон" Іван Шевцов заявив, що російські війська з 29 березня не вели наступу на Куп'янському напрямку і загалом ведуть менше штурмів на цьому напрямку, поки відпочивають і відновлюються, тоді як російські війська здійснили до 16 штурмів. за добу на Лиманському напрямку минулого тижня.

"ISW раніше спостерігала, що російські війська коливаються між атаками на Куп’янському та Кремінному напрямках, щоб підтримувати постійний наступальний тиск на українські підрозділи, що обороняються вздовж цієї лінії", - йдеться у звіті. Водночас під Білогорівкою продовжують діяти підрозділи чеченського спецназу "Аїда" імені Ахмата.

ISW зазначає, що російська мета №2 - захоплення Донецької області.

Нагадаємо, за повідомленням Генштабу ЗСУ на ранок 2 квітня відомо, що протягом доби на Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 9 безуспішних атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де російські окупанти, за підтримки авіації, намагалися прорвати оборону українських військ.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 18 атак в районах населених пунктів: Білогорівка Луганської області; Спірне, Івано-Дар’ївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр Донецької області, де російські загарбники, за підтримки авіації, намагалися прорвати оборону українських військ.