На "Укрзалізниці" викрили заволодіння 94,7 млн грн: ЗМІ підозрюють співробітника СБУ

На "Укрзалізниці" викрили заволодіння 94,7 млн грн: ЗМІ підозрюють співробітника СБУ Артема Шило

Організована група на АТ "Укрзалізниця" під час війни заволоділа 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами.

Групу викрили детективи НАБУ і співробітники СБУ. Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, а також видання РБК-Україна повідомляють, що групу очолює співробітник СБУ Артем Шило.

Ніколов стверджує, що Шило пов'язаний із заступником керівника Офісу президента Олегом Татаровим.

За даними НАБУ, з червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю.

Він організував підготовку та направлення до УЗ листа "Щодо загроз державній безпеці", який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами.

НАБУ з'ясувало, що компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв’язки з рф.

"Цей "переможець" через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі", - йдеться у повідомленні.

Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 років "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,7 млн гривень, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Суд вже наклад арешт на 53 млн гривень, які знаходяться на банківських рахунках компанії-постачальника.

Правоохоронці затримали лідера групи, співорганізатора та двох учасників організованої групи.